Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

Skriv för årsboken!

Har du löst intressanta släktforskningsproblem och vill berätta om hur du gick till väga? Har du hittat uppgifter i en tidigare ganska outnyttjad källserie? Har du släktingar som levt under ovanliga eller spännande förhållanden?

arsbok 16 17Berätta om detta! Nu är det dags att skriva artiklar till Släktforskarnas årsbok 2018.

Släktforskarnas årsbok är till för dem som söker ny kunskap, nya källor, ny metodik och som vill låta sig inspireras av andras med- och motgångar i arkivens och de historiska dokumentens förlovade värld.

Utanför kyrkböckernas trygga värld

Nu välkomnar vi just din artikel, din berättelse, dina erfarenheter. Det du skickar in får gärna handla om:

  • Metodik – hur du fick fram den nya informationen
  • Nya eller nygamla källor – gärna utanför kyrkböckernas trygga värld
  • Liv och död i gamla tider – hur levde dina förfäder och släktingar, och vilka samhälleliga faktorer kom att styra deras livsöden?

Artiklarna ska ha ett omfång på minst 10 000 tecken och helst inte mer än 50 000 tecken, men längre texter kan accepteras. Illustrationer behövs till varje artikel. Manus ska lämnas digitalt via e-post.

Kontakta redaktören

Redaktör för årsboken är Ted Rosvall, tidigare ordförande för Sveriges Släktforskarförbund och känd för sin medverkan som expert i SVT:s "Vem tror du att du är?" Kontakta honom för mer information på arsboken@telia.com

Här kan du läsa mer om hur du skriver för årsboken.

– Redaktionsrådet för Släktforskarnas årsbok

Veckans svenskamerikan – Margaret Mattson

haxxprocess Mora 1670

Den enda häxprocessen i delstaten Pennsylvanias historia drevs mot en svenska. Det såg mörkt ut för veckans svenskamerikan när hon tvingades inför skranket 1683 för hot, trolleri och andra häxkonster. Men rättegången tog en oväntad vändning.

Margaret Mattson (Eriksdotter) (ca 1630-1695) och hennes man Neals (Nils) Mattson (1631-1701), båda födda i Torshälla, hade utvandrat från Sverige 1654 med skeppet Örnen. De bosatte sig i kolonin Nya Sverige. 1670 nämns paret som ägare till en gård vid Ridley Creek i nuvarande Pennsylvania. Margaret drog in inkomster till hushållet genom att verka som klok gumma.

Margaret anklagades 1683 av grannar och sin dotter för att utöva trolldom. Hon påstods ha hotat grannarna, förtrollat sig till omänsklig skepnad och förhäxat och dödat boskap. I december samma år ställdes hon tillsammans med den medåtalade grannen Gertro Hendrickson inför en jury under överseende av William Penn (Pennsylvanias grundare). Ingen av kvinnorna talade engelska så rättegången sköttes med hjälp av tolk. De båda åtalade dömdes för att ha ett rykte om sig att vara häxor, men frikändes! Straffet blev 50 pund i böter och ett löfte om att uppföra sig väl under sex månader. Detta var den enda häxprocessen i Pennsylvania.

En populär historia från rättegången säger att William Penn avfärdade anklagelserna mot Margaret om att ha flugit på en kvast med orden: "Jag känner inte till att det är olagligt".

Bild: detalj ur "Häxprocesserna i Mora". Tyskt kopparstick från 1670.

Arkiv Digital bjuder på gratis släktforskning i helgen

Nu i helgen 11-12 november firar vi Arkivens dag ochArkiv Digital öppnar dörrarna till sitt digitala arkiv och ger alla som vill prova på gratis tillträde. Nya användare och de som har Bas-abonnemang kan under helgen använda hela databasen, kallad "Allt-i-ett".

Förutom de fotograferade arkivhandlingarna som kyrkböcker, bouppteckningar, domböcker, militära rullor och mera för hela Sverige får man även tillgång till de sökbara databaserna, bland annat Sveriges befolkning 1950 och 1960.

För att kunna söka i registren behövs Arkiv Digitals nya programvara ArkivDigital 2.0 - webbversionen.

Du startar programmet från Arkiv Digitals hemsida.

shf AD allt i ettSläkthistoriskt Forum på köpet!

Passa på – just nu får du tre nummer av tidningen Släkthistoriskt Forum på köpet när du tecknar ett Allt-i-ett helårs-abonnemang hos Arkiv Digital, som dessutom har ett kampanjpris! Erbjudandet gäller endast fram till och med den 12 november.

Med Allt-i-ett abonnemang får du tillgång till samtliga arkivhandlingar och alla Arkiv Digitals register och med Släkthistoriskt Forum får du inspirationen och tipsen som hjälper dig igång.

Allt-i-ett helår: Kampanjpris med SHF 1560 kr (Ordinarie pris 1795 kr)

Här hämtar du kampanjkoden

Vid frågor kontakta Arkiv Digital: kundtjanst@arkivdigital.se tel. 010-10 11 333

 

Sondera terrängen när du släktforskar

sondera

Sök samtidigt i NAD, LIBRIS och SMDB och få en överblick av hur en person eller händelse har dokumenterats i skrift, originalhandlingar, radio och TV. Det är möjligt i Kungliga bibliotekets sökmotor Sondera.

I den Nationella Arkivdatabasen, NAD, finns information om det arkivmaterial som förvaras hos svenska offentliga och enskilda arkivinstitutioner. LIBRIS ger information om främst böcker och tidskrifter på svenska forskningsbibliotek. Här finns också en översikt över den svenska bokutgivningen. I Svensk mediedatabas, SMDB, hittar du information om musik, radio, TV, film, video och multimedier som är utgivna eller sända i Sverige.

Gå till Sondera - sondera.kb.se

Veckans svenskamerikan – Herman Theodor Lundgren

herman lundgrenHan led skeppsbrott och gick från att vara svensk sjöman till att bli vicekonsul och en mycket framgångsrik affärsman på andra sidan Atlanten. I Brasilien har veckans svensk(syd)amerikan – Herman Theodor Lundgren – gett namn till gator, sjukhus, klubbar och tävlingar.

Herman Theodor Lundgren föddes 1835 i Norrköping som son till Johann Wilhelm Lundgren. Herman tog tjänst som sjöman och 1855, när han var tjugo år gammal, förliste fartyget han arbetade på utanför Rio de Janeiro. Han klarade sig och bosatte sig i provinsen Pernambuco där han blev känd som en mycket framgångsrik affärsman – och ökänd som en okänslig särling. Trots det utnämndes han till svensk vicekonsul, en befattning som han hade i tolv år. Han arbetade med fartygsförsäljningar och 1861 grundade han Brasiliens första privatägda krutfabrik Pernambuco Powder Factory AS. Han sysslade dessutom med sockerrörsodlingar, rederiverksamhet och mycket annat.

Han gifte sig med den tyskbördiga Anna Elisabeth Stolzenwald (1847-1934) och tillsammans fick de barnen Ana Louise, Arthur, Guilherme Alberto, Frederico João och Herman Theodor Jr.

Grundade affärsimperium

1904 startade Herman en textilfabrik som kom att bli grunden i det affärsimperium som kommande generationer byggde upp. När han dog 11 februari 1907 tog hans söner över verksamheten och inom ett par år var textilfabriken den största i norra Brasilien. Bland annat fick företaget kontrakt på att leverera brasilianska flottans alla blåvita uniformer.

För att ta hand om återförsäljningen av fabrikens produkter bildades 1913 butikskedjorna Casas Pernambucanas och Lojas Paulistas (vilka slogs ihop 1932). Verksamheten expanderade snabbt genom smart marknadsföring av de billiga textilvarorna. Butikskedjorna är fortfarande i familjens ägo och är än i dag bland Brasiliens största.1970 hade Casa Pernambucanas 800 butiker med 40 000 anställda. I dag återstår 295 butiker.

I Brasilien har Herman har fått ge namn åt gator, sjukhus, byggnader, en frimurarloge och en hästkapplöpningstävling.

Brasiliensvenskar

Under den stora emigrationen från Sverige valde de flesta att bosätta sig i USA eller Kanada. Men det fanns många som valde andra platser att utvandra till. En del av dessa hamnade i Brasilien. Ungefär 8 000 svenskar slog sig ner i Brasilien mellan 1853 och 1968, de flesta under perioderna 1868-69, 1890-91 och 1910-12. Oftast bosatte de sig i Rio Grande de Sul eller Sao Paulo. Den första gruppen bestod mest av ensamstående yngre män, nästa grupp var oftast arbetarfamiljer från Sundsvall och den tredje gruppen kom från malmfälten i Norrland och från Tornedalen.

Svåra förhållanden gjorde att många valde att återvända till Sverige eller flytta till andra länder i Sydamerika. Ett antal av den tredje gruppen flyttade till Argentina och i Obera i provinsen Misiones bildade man den enda svenskkolonin i Sydamerika. Denna finns fortfarande kvar.

Senaste nytt

2017-11-16 16:11
arsbok-2018
Har du löst intressanta släktforskningsproblem och vill berätta om hur du gick till väga? Har du hittat uppgifter i en tidigare ganska outnyttjad källserie? Har du släktingar som levt under ovanliga eller spännande förhållanden? Berätta om...
2017-11-15 18:11
veckans-svenskamerikan-margaret-mattson
Den enda häxprocessen i delstaten Pennsylvanias historia drevs mot en svenska. Det såg mörkt ut för veckans svenskamerikan när hon tvingades inför skranket 1683 för hot, trolleri och andra häxkonster. Men rättegången tog en oväntad...
2017-11-14 15:44
sondera-terraengen-naer-du-slaektforskar
Sök samtidigt i NAD, LIBRIS och SMDB och få en överblick av hur en person eller händelse har dokumenterats i skrift, originalhandlingar, radio och TV. Det är möjligt i Kungliga bibliotekets sökmotor Sondera. I den Nationella Arkivdatabasen,...
2017-11-10 13:30
arkiv-digital-bjuder-pa-gratis-slaektforskning-i-helgen
Nu i helgen 11-12 november firar vi Arkivens dag ochArkiv Digital öppnar dörrarna till sitt digitala arkiv och ger alla som vill prova på gratis tillträde. Nya användare och de som har Bas-abonnemang kan under helgen använda hela databasen,...
2017-11-09 10:22
veckans-svenskamerikan-herman-theodor-lundgren
Han led skeppsbrott och gick från att vara svensk sjöman till att bli vicekonsul och en mycket framgångsrik affärsman på andra sidan Atlanten. I Brasilien har veckans svensk(syd)amerikan – Herman Theodor Lundgren – gett namn till gator,...
2017-11-08 13:19
carina-stroemberg
I år prisas nitton framstående forskare av Kungl. Gustav Adolfs Akademien, som har som uppgift är att främja forskning om svensk folkkultur. En av pristagarna är Sveriges Släktforskarförbunds styrelseledamot, förre landsarkivarien Carina...
2017-11-06 14:57
vinnarna-i-allhelgonabilden
Vi har fått in en otrolig mängd bilder och historier till tävlingen Allhelgonabilden 2017. Vi vill därför börja med att tacka alla tävlingsdeltagare som verkligen har lyst upp i höstmörkret med sina vackra och ibland sorgliga släktberättelser...
2017-11-02 14:46
digitalisera-dina-bilder-utan-skanner
Vill du bevara dina gamla porträttbilder digitalt och kanske lägga upp dem i Porträttfynd, men saknar skanner? Då kan du använda dig av din mobiltelefon i stället – numera finns nämligen riktigt bra fotoskanningsteknik att ladda ned som...
2017-11-02 11:59
Arkiv Digital har i samarbete med MyHeritage utökat registret Sveriges befolkning 1880-1920 med två decennier, nämligen 1860 och 1870. Det sökbara personregistret har utökats med 26 miljoner poster och nu innehåller databasen Sveriges...
2017-10-31 16:45
veckans-svenskamerikan-lillian-asplund
Hon var den sista av överlevarna med minnen från förlisningen. Men liksom sin mor, som också klarade sig, ville hon aldrig berätta om sin upplevelse. Veckans svenskamerikan blev ofrivilligt kändis som en av få överlevande från en av historiens...
2017-10-30 10:09
sa-raeddar-du-dina-gamla-portraett
Det pratas mycket om hur vi på bästa sätt ska bevara våra gamla fotografier för att de inte ska förgås av tidens tand. Men vi måste också se till att bevara det som är ännu mer förgängligt – nämligen kunskapen om vem porträttet...
2017-10-26 16:02
portraettfynd-foer-framtiden
Sveriges Släktforskarförbunds databas Porträttfynd skapades med syftet att bevara och identifiera våra äldre porträttfotografier. Många gånger saknas uppgiften om vem bilden föreställer och den som hade kunnat berätta har för länge sedan gått...
2017-10-25 14:08
omslaget-till-nya-doedboken-framroestat
Vi behövde hjälp att bestämma oss för vilket omslag den nya Dödboken skulle få. Därför bad vi er som följer oss här på Rötter och Facebook att hjälpa till genom att säga er mening i en omröstning. Nu har vi resultatet – som blev en klar...
2017-10-24 16:00
tema-pa-roetter-portraett
Nu närmar sig Allhelgona och det tänkte vi fira med ett hejdundrande Porträttema här på Rötter! Först ut på temat är veckans svenskamerikan: Johan von Schneidau som fann sin passion i porträttfotograferandet på andra sidan Atlanten och kom...
2017-10-24 16:02
veckans-svenskamerikan-johan-polycarpus-von-schneidau
Svensken som så småningom kom att bli släkt med Churchill tvingades emigrera på grund av sin kärlek. Förmodligen var det det bästa som kunde hänt honom – det, tillsammans med hans talang tog honom till händelsernas centrum och till...