Sveriges dödbok webb

Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
25 april 2024
Häromdagen var jag på en träff, som hade den något kryptiska rubriken ”Oväntade genealogier? Släktforskning, identitet, minne och släktskap i Sverige”.  En del kanske känner igen namnet, och det är faktiskt så att det skrevs en nyhet om det här ...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

25
apr
Guidad vandring på söder i Helsingborg

Helsingborgs Släktforskare- & Bygdeförening


25
apr
Forskarhjälp i Sollentuna bibliotek

Sollentuna Släktforskare


25
apr
Öppet hus - kl. 13.00-20.30 obs kvällsöppet!

Södertälje Släktforskarförening


25
apr
Släktforskarjour Biblioteket Sjöbo

Ystadbygdens Släkt- & Bygdeforskarförening


25
apr
Jourhavande Släktforskare Katrineholm

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


25
apr
Torsdagsträff i föreningslokalen

Njudungs släktforskarförening


26
apr
Besök på Källebacka

Ulricehamnsbygdens forskarklubb


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 
Maj månads Röttervän heter Sören Ewaldsson, pensionär ifrån Linköping med sina rötter i mörkaste Småland.

"Jag kom i kontakt med släktforskningen i tjugoårsåldern då min farbror som var släktforskare gav mig kopior av sina undersökningar. Han satt bland annat och rullade mikrofilm i läsapparaterna."

Själv säger Sören att han kom igång 1992, och då med mikrokort-mikrofiche-i maskinerna. Fast ofta var det till att åka till Vadstena landsarkiv för att sitta där och läsa mikrofilmat material. "Jag och min fru Ingrid gick en kurs för Christina Gustafsson som var en duktig och trevlig kursledare."

Sören har sina rötter i Kronobergs län, väster och öster om Växjö där det finns en del förfäder som jobbat i glasbruken. "Tyvärr så finns det åtskilliga oäktingar, så flera grenar faller bort genom det."

"I boken "Från Gård och By iÄlghult" av Liss Erik Björkman återfinns en hel del detaljerade uppgifter om trakten som gav mersmak åt forskningen."

Sören släktforskar tillsammans med sin fru. "Vi forskar i våra respektive släkter, men hjälps åt att läsa gammal skrivstil och sånt…" Och från deras gemensamma forskning finns några minnesvärda episoder som Börje vill lyfta fram.

"En av våra förfäder som var präst bytte gård med kung Johan III. Om det stod det lite om i en bok i Linköpings museum." "Men om man ska lyfta fram något extra, så är det Loshultskuppen", tillägger Sören.

Loshultskuppen var en kupp som utfördes under början av Skånska kriget år 1676, då göingska bönder lyckades överfalla och stjäla en stor del av den svenska krigskassan när transporten hade slagit läger i Loshult. Kronans män försökte sedan skydda återstoden av pengarna genom att frakta dem tillbaka tillÄlmhult, men där blev transporten åter plundrad-denna gång av småländska bönder.

En rannsakning av ärendet skedde på 1680-talet efter Skånska krigets slut, men myndigheterna lyckades bara få tillbaka en mindre del av alla pengarna från lokalbefolkningen vid den före detta riksgränsen. Totalt fanns det pengar och värdesaker till ett värde av runt 30 000 daler i krigskassan, vilket i dagens pennigvärde blir 70/80 miljoner kronor.

"Det är rätt kul att vi haft förfäder som varit inblandade i sådana affärer", avslutar Sören Ewaldsson.

Sören valde boken "Kartforskning" utöver den DVD-skiva som alla får som blir "Månadens Röttervän", nämligen "Släkthistoriskt Forum 1982-2010".
Varje månad blir någon av de många "Rötters Vänner" utsedd till Månadens Röttervän. Förutom en liten presentation i Rötter, erhåller pristagaren två fina priser från Sveriges Släktforskarförbund. Det ena priset är DVD-skivan "Släkthistoriskt Forum 1982-2010" som alltså innehåller 28 årgångar av förbundets tidskrift, plus fem årgångar av Genealogisk Ungdoms Tidskrift utkomna 1977/1981. Det andra priset består av ett valfritt ex av släktforskarförbundets egna handböcker.