I ett samarbete med SVAR har Carl Szabad under hösten varit runt på landsarkiven och digitalfotograferat dödböcker 1941/1946 för projektet Namn åt de döda.

De "svåra" åren 1941/1946, inom sekretessgränsen, har kunnat fotograferas tack vare att endast dödböckernas vänstersidor har tagits med. De känsliga uppgifterna om dödsorsak, med mera, har lämnats därhän. Tillsammans med nytt 1900/tals material, en del ända fram till slutet av 1930-talet, som läggs ut av Arkiv Digital, SVAR och Genline, finns det nu större möjligheter att jobba med Namn åt de döda, även om man inte bor nästgårds med något landsarkiv.
Medarbetare i Namn åt de döda/projektet får via e-post eller på CD tillgång till de avfotograferade dödböckerna och kan göra mycket av arbetet hemma vid datorn.

När Sveriges dödbok 1901/2009, version 5, kom ut i augusti 2010 ingick ca 2,5 miljoner dödsfall 1901/1946. Det var dock endast ca 70% av alla avlidna under perioden. Arbetet med de 30 återstående procenten har pågått under året och i dagsläget har ytterligare 225 000 färdigregistrerats. Dessutom har dödboken gåtts igenom för ett stort antal församlingar, men där saknas fortfarande födelseförsamlingar och civilståndsdatum.

Nästa version av Sveriges dödbok, version 6, kommer förhoppningsvis ut under 2013. Förutsättningen är dock att ALLA Sveriges församlingars avlidna har registrerats med fullständiga uppgifter. För att klara det behövs fler flitiga medarbetare i projektet Namn åt de döda.

Gå till www.genealogi.se/dodb/ och välj Sök församling. Där finns listor med läget län för län. Boka en församling och dra ditt strå till stacken för Sveriges dödbok version 6.

Annonser