April månads Röttervän heter Kerstin Sjödin och bor i Ånge, mitt emellan Östersund och Sundsvall "på rätt sida om gränsen", som hon uttrycker sig med ett litet skratt. Hon vinner därmed ett helt år fyllt med spännande läsning i Släkthistoriskt Forum, Sveriges Släktforskarförbunds innehållsrika papperstidning. Ett magasin som alla kan prenumerera på och som ger släktforskaren många trevliga och inte minst nyttiga artiklar, reportage, recensioner och information.

När jag frågar om Kerstins egen släktforskning berättar hon att hon är en äkta norrländska, åtminstone vad gäller mammas sida, där förfäderna varit nybyggare och bönder i flera generationer. Från första början invandrare från Värmland, när Norrland befolkades, och hårt arbetande människor i skogsbygderna.
Men så finns ju lite borgare också förstås… Farmor hette Hilda Maria Rheborg, och på hennes sida återfinns både guldsmeder, urmakare och militärer. Spåren leder till en kapten Carl Ulrik Rheborg vid Kalmar regemente, som gifte sig med en apotekardotter, Sofia Karolina Rydell i Eksjö. Vart dessa anor tar vägen vet inte Kerstin ännu, men det ser lovandet ut.

Kerstin blev släktforskare 2003, då hon var "mitt i livet", och är därför ganska representativ som släktforskare i vårt land. Med några år kvar till pensionen har hon gott om tid på sig för att gräva vidare efter sina rötter. Hon är alltså också Röttervän och har på det viset bidragit till att Nättidningen Rötter kan utvecklas vidare och ge henne och andra släktforskare nya inslag och många kontakter med andra släktforskare. Säkert får hon också ett och annat uppslag i Släkthistoriskt Forum, nu när hon får den i sin brevlåda. Grattis Kerstin!

Annonser