Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

Augusti månads Röttervän - Iréne Rudwall i Fliseryd

Augusti månads Röttervän heter Iréne Rudwall och bor i Fliseryd i Småland, som är en alldeles nyligen pensionerad dam som släktforskat i nästan trettio år.

"Har jag det?" utbrister hon när vi räknar ihop, "Det var värst vad tiden gått fort!"

Hon började alltså släktforska för nästa trettio år sedan, efter det att hon fått "tennisarm" och var tvungen att gå sjukskriven en längre tid. "Det var tråkigt att inte ha något att göra, så jag anmälde mig till en släktforskningskurs… Och sen var man fast!"

Men nu ska hon ha all världens tid att släktforska som pensionär, fast hon säger att tiden inte räcker till ändå. "Jag är uppe med tuppen varje morgon, ändå hinns inte allting med."

Småländska bönder och torpare består hennes förfäder av till största delen, och märkligt nog inga utlänningar alls. Människoödena kan därför inte betraktas som så avvikande, i alla fall inte på den egna sidan. Även om hon omsider erkänner att det nog funnits lite präster och till och med någon tråd som slunkit in i den kortlivade och utfattiga Sabelsköldska adelsätten.

Det mest spännande i Irènes släktforskning enligt henne själv, är den långvariga jakten på makens anfader soldaten Jonas Rudwall. Det tog henne 7/8 år innan hon hittade rätt soldat bland flera andra med samma soldatnamn. Och hon låter oändligt stolt över att ha knäckt den gåtan efter så många år.
Iréne valde handboken "Emigrantforskning" som pris utöver den DVD-skiva som alla får som blir "Månadens Röttervän", nämligen "Släkthistoriskt Forum 1982-2010". "Den kommer säkert att vara till nytta när jag tar itu med släktens emigranter som for till Amerika under den stora utvandringen."
Vi önskar henne god läsning och lycka till med forskningen!


Varje månad blir någon av de många "Rötters Vänner" utsedd till Månadens Röttervän. Förutom en liten presentation i Rötter, erhåller pristagaren två fina priser från Sveriges Släktforskarförbund. Det ena priset är DVD-skivan "Släkthistoriskt Forum 1982-2010" som alltså innehåller 28 årgångar av förbundets tidskrift, plus fyra årgångar av Genealogisk Ungdoms Tidskrift utkomna 1977/1981. Det andra priset består av ett valfritt ex av förbundets handböcker, Emigrationsforskning, Fader okänd, Kartforskning, Släktforskning Grundkurs, eller Släktforskarens Arbetsbok.