När den här tidningen når dig är det februari. Fåglarna kvittrar med allt större iver; ljuset börjar så sakteliga återvända till vårt mörka land. Det känns inte längre som en omöjlighet att det kommer att bli vår och sommar på nytt.

När jag var liten var det två 1700-talstorp på Öland som stod för drömmen om sommaren. Det var min farmor som ägde dem, och det var på något vis som att de och konceptet sommarlov smälte samman. Smultron på strå, ”Tippen” på tv, torpsommar.

Jag minns att jag ibland önskade att de gamla väggarna kunnat tala. Hade de kunnat det hade de med all säkerhet berättat att forna tiders torparliv inte var så lätt. Ett av släktforskningens många företräden är att den, åtminstone då och då, har förmågan att få gamla föremål att börja tala.

I detta nummer av Släkthistoriskt Forum berättar vi dels om hur dina torpande anor hade det, dels om hur du går tillväga för att hitta spåren av dem. Har du tur finns det ett bevarat torpkontrakt eller en torpinventering som kan hjälpa dig på traven. Dessutom tar vi oss in bland hemligheterna i Säpos arkiv, djupdyker i Kungliga bibliotekets tidningssamling och möter en man som älskar porträttbilder så mycket att han ägnar flera timmar åt att skanna in dem varje natt.

Trevlig läsning!

Se läsprov från tidningen

Annonser