myntI dag, torsdag, fattade regeringen beslut om att ge Riksarkivet i uppdrag att beskriva förutsättningarna för och konsekvenserna av en fri tillgång till det digitaliserade folkbokföringsmaterial som i dag ligger bakom SVAR:s betalvägg. Uppdraget ska redovisas för regeringen senast den 15 maj 2017.

- Kulturarvet och vår historia ska inte bara vara tillgängligt för de som kan betala för det. Att släktforska är en folkrörelse som ger människor en fantastisk möjlighet att personligen koppla ihop dåtid med nutid, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i ett pressmeddelande på Regeringskansliets webbplats.

Regeringen flaggade i december förra året för att uppdraget var på gång, något du kan läsa mer om här. Att det hela verkställs redan under våren är en positiv överraskning.

Sveriges Släktforskarförbund har varit drivande i frågan om att släppa materialet fritt. I morgon, fredag, ska förbundsordförande Erland Ringborg träffa riksarkivarie Karin Åström Iko för att diskutera saken.

Annonser