adRootsTech i Salt Lake City är över för den här gången. Är du nyfiken på hur det är att gå på släktforskarmässa utomlands? Det var i alla fall vi, så vi slog en signal till Arkiv Digitals vd Mikael Karlsson som varit på plats hela helgen.

Hur är det på RootsTech, egentligen?

- Det är fullt ös. Det är svårt att beskriva annat än att det är gigantiskt. Jämför man med Släktforskardagarna så är det här mycket, mycket större och mycket mer kommersiellt. På Släktforskardagarna är det ju mycket föreningar, men på RootsTech är det väldigt mycket företag som står och säljer in sina grejer och berättar vad som är på gång i branschen.

Vad gör ni själva när ni är där?

- Dels har vi en monter så att folk kan besöka oss, dels håller vi workshops. Vår representant i USA, Kathy Meade, höll häromdagen i en workshop för 50-60 personer.

Hur stor marknad har Arkiv Digital i USA?

- Den svenska marknaden är ju klart störst. Därefter kommer USA. Den marknaden är väldigt mycket mindre, men vi tror att det finns potential. Det sägs att det finns lika många svenskättlingar i USA som i Sverige, och intresset för att söka sina rötter är väldigt stort här. Det handlar väl om att man söker ett sammanhang på något sätt.

Vad betyder det för er som företag att vara på plats?

- För oss är den viktigaste biten att möta de andra i branschen. Ancestry, FamilySearch, MyHeritage - alla de stora giganterna. Att nätverka är viktigt. Men vi är nog väldigt välsedda redan nu, vi fick till exempel vara med på en VIP-lunch som jag inte tror att alla blir inbjudna till.

Skulle man ha behållning av att besöka mässan som svensk släktforskare, tror du?

- Det är lite svårt att svara på, det beror ju helt och hållet på vad man är intresserad av. Programmet är enormt omfattande så man får väl läsa igenom det och se om man hittar saker man är nyfiken på. Sedan är det klart att om man är väldigt intresserad av släktforskning är det ju en upplevelse att komma till mässan. Jag tror mer på det, att upplevelsen av själva mässan är häftig, än att man ska upptäcka en massa saker man inte hade koll på innan.

På bilden: En av Arkiv Digitals workshops på RootsTech.

&nbsp"

Annonser