Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

Följ med till havs under Släktforskardagarna

omslag sjofolk slutgitligt litenEn av de stora nyheterna i Sveriges Släktforskarförbunds monter på Släktforskardagarna heter "Släktforska om sjöfolk".

Det är handbok nummer 16 i förbundets serie, och för innehållet svarar Eva Johansson. Sjöfolk är enligt henne en ovanligt tacksam grupp att släktforska om.

– Det är få yrkesgrupper där man kan följa folk genom arbetslivet på samma sätt, och få fram detaljerad information som dessutom är förhållandevis lättillgänglig, säger hon.

I boken möter vi matroser, jungmän, styrmän, lotsar, fyrvaktare med flera – alla de yrkesgrupper som arbetat på eller vid havet, och som ofta lämnat minst sagt spännande spår efter sig.

Eva Johansson lär oss allt om hur att vi hittar information om dem, inte minst genom att gräva i sjömanshusens omfattande arkiv.

Den svenska staten ville tidigt ta ett fast grepp om sjöfarten och de första sjömanshusen inrättades redan under 1700-talet.

– Allt är noterat, man skulle ha koll på folk, säger Eva Johansson.

På lördag, den 26 augusti, släpps handboken i montern och i Rötterbokhandeln till ett förmånligt mässpris.

Författaren Eva Johansson finns på plats i monter nummer 174 i Halmstad Arena för att berätta om handboken klockan 11.00 både lördag och söndag – missa inte det!