helene hellmark knutssonMot slutet av november presenterar regeringen en ny forskningspolitisk propositon. I den dras riktlinjerna för de kommande årens forskningspolitik upp.

I en artikel i Biblioteksbladet avslöjas att propositionen innehåller en större satsning på digitalisering av samlingar inom kulturarvet. Vetenskapsrådet kommer under åren 2018-2020 att få 40 miljoner kronor för att bygga upp digital infrastruktur till stöd för datadriven forskning, skriver tidningen.

Det kan bland annat handla om att digitalisera material från kulturinstitutionerna, som de statliga museerna, Riksarkivet och Kungliga biblioteket.

- Sådant material utgör en resurs vars forskningspotential till stor del är outnyttjad eftersom bara en bråkdel är digitaliserat, säger forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) till Biblioteksbladet.

I artikeln berättas också om fler satsningar, som att Kungliga biblioteket får tre miljoner kronor för ett nationellt samordningsuppdrag kring frågor om öppen tillgång till vetenskapliga publikationer.

På bilden: Helene Hellmark Knutsson. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Annonser