Nybyggare i Lappland

Doroteaborna webbLappmarkens släkt och bygdeforskare har under de senaste fyra åren arbetat med att färdigställa Karl-Erik Gavelins omfattande forskningsmaterial om byar och befolkning i Dorotea socken i södra Lappland. Under den tid som arbetet pågått har sammanlagt 10 personer varit engagerade i arbetet, samtliga ideellt och oavlönat, i samarbete med studieförbund på orten. Samordnare för arbetet har varit Ingalena Marthin, Malgovik, Vilhelmina.

Karl-Erik Gavelin från Ytterrissjö i Åsele var född 1958 och avled hastigt 2005. Hans mål var att dokumentera församlingarna Åsele, Vilhelmina och Dorotea i tre separata verk. Han gav ut Åseleborna 1674 - 1920 (1994) och Vilhelminaborna - 1920 (2001) som båda är uppdelade på två band om ca 1300 sidor vardera. Alla som är intresserade av nybyggartiden i södra Lappland får nu genom Doroteaborna - 1935 ett värdefullt komplement till möjligheterna att forska om släkternas härkomst och byarnas framväxt.

Åseleborna recenserades av Håkan Skogsjö i Släkthistoriskt forum nr 3/1994. I recensionen beskrev han bl.a. "ett gediget och envetet arbete, det bästa som hänt släktforskningen i denna landsända" och att Gavelin lyckats återskapa familjeband från slutet av 1600-talet trots att mycket av kyrkoarkivalierna förstörts i bränder.

Beställ böckerna

Böckerna kan beställas hos Lappmarkens släkt- och bygdeforskare, enklast genom Ingalena Marthin tel 073-041 81 63, ingalenam@hotmail.com Böckerna kostar tillsammans 450 kr, medlemmar i föreningen betalar 375 kr. Frakt tillkommer på 95 kr.

Systrarna från Brännäset

systrarna fran BI en helt annan trakt utspelar sig Systrarna från Brännäset - om tre starka kvinnor och deras liv i trakterna av Norrtälje, Stockholm, Paris och Hjärteruds herrgård i Dalsland från slutet av 1800-talet och en bra bit in på 1900-talet. Mörka hemligheter och olyckliga gener spelar in i denna historia, där systrarna både väljer - och inte väljer - sina liv.

Systrarna från Brännäset är skriven av en av huvudpersonernas barnbarns-barn och gedigen släktforskning ligger till grund för berättelsen.

Beställ boken

Författare är Ylva Olofsdotter Persson, boken är utgiven på Themis förlag och går att beställa direkt från förlaget för 150 kr www.themisforlag.se

Annonser