Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
18 april 2024
Ibland kan mina texter handla om det som hände för riktigt länge sedan, ibland ligger det närmare i tiden och just den här texten ligger väldigt nära nutid och till och med en bit in i framtiden. Släktforskning ska kanske inte handla om framtiden, me...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

20
apr
Öppet Hus

Västerbergslagens Släktforskare


21
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


22
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


23
apr
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


23
apr
Jourhavande Släktforskare Flen

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

johan bures slaktbok storreVisste du att Sveriges första kända hobbysläktforskare hette Johan Bure och verkade under slutet av 1500-talet och början av 1600-talet?

Fram till nu har Johan Bures släktforskning bara känts till genom två delvis felaktiga och ofullständiga avskrifter från början av 1700-talet. Men för tre år sedan – i ett gårdsarkiv tillhörande finska Riksarkivet, gjordes ett sensationellt fynd – Johan Bures eget släktboksoriginal från 1613!

Johan Bure (1568 – 1652) var en framstående vetenskapsman, fornforskare, mystiker och språkvetare. Han kartlade tre släktnätverk från 1400-talet till 1600-talets början. Fokus låg på den så kallade Bureätten, en norrländsk släkt som hans mormor tillhörde. Hans forskning omfattar 2700 personer och han nämner ytterligare 300 personer med kopplingar till dessa.

Omedelbart efter upptäckten påbörjades ett projekt där författaren och källkritikern Urban Sikeborg transkriberat släktboksoriginalet. Projektet stöds av ett stipendium från Svenska Litteratursällskapet i Finland. Genealogiska föreningen har tagit på sig övriga kostnader för produktionen och räknar med att lansera skivan under våren 2014.

Urban Sikeborg berättar i en intervju för Släkthistoriskt Forum om det unika med Johan Bures forskning. Hans arbetssätt och omfattande källmaterial var nydanande. Men det som verkligen gör honom till föregångaren till vår tids släktforskning är, enligt Urban Sikeborg, att han forskade på ofrälse släktnätverk (icke adliga) och inte minst räknade släktgrenar förmedlade genom kvinnor som lika giltiga och lika angelägna att utreda som de manliga, oavsett om det rörde sig om tjänstepigor eller biskopinnor.

Originalet och en senare avskrift av densamma kommer att utgöra grunden för en dvd där det ska gå att söka fram information om varje omnämnd person att jämföra i de olika källtexterna, med källkritiska kommentarer av Urban Sikeborg.

I Släkthistoriskt Forum nummer fyra som kommer i brevlådan mot slutet av september kommer du att kunna läsa mer om den fängslande personen Johan Bure och hans släktforskning. Du får också veta mer om det spännande projektet.

Inte prenumerant? Att prenumerera på Släkthistoriskt Forum kostar endast 225 kr/år. För det får du fem nummer, sprängfyllda med släktforskarnyheter, inspiration och tips för din forskning!

Börja prenumerera idag – klicka här