Sveriges dödbok webb

Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
25 april 2024
Häromdagen var jag på en träff, som hade den något kryptiska rubriken ”Oväntade genealogier? Släktforskning, identitet, minne och släktskap i Sverige”.  En del kanske känner igen namnet, och det är faktiskt så att det skrevs en nyhet om det här ...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

25
apr
Öppet hus - kl. 13.00-20.30 obs kvällsöppet!

Södertälje Släktforskarförening


25
apr
Släktforskarjour Biblioteket Sjöbo

Ystadbygdens Släkt- & Bygdeforskarförening


25
apr
Jourhavande Släktforskare Katrineholm

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


25
apr
Torsdagsträff i föreningslokalen

Njudungs släktforskarförening


26
apr
Besök på Källebacka

Ulricehamnsbygdens forskarklubb


27
apr
Kursledarkurs Steg 1, Göteborg

Sveriges Släktforskarförbund


27
apr

Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

afrikafarareOm den stora utvandringen till Nordamerika finns mycket dokumenterat och publicerat, men om den svenska och nordiska utvandringen till södra Afrika har det hittills inte hörts mycket. Det trots att flera tusen svenskar och norrmän utvandrade till södra Afrika från 1600-talet fram till år 1902.

På afrikafararna.nu kan man bland annat läsa om Axel Wilhelm Eriksson (1846-1901) som blev boskapshandlare och jägare under 35 år i Namibia, Angola och Sydafrika. Eller om Anders Stockenström, en annan afrikafarare, som var en av de första kämparna för den svarta befolkningens medbestämmande.

Släktforskarresurs

Den helt nya webbplatsen är resultatet av flera års forskning om äventyrliga nordiska entreprenörer, jägare, handelsmän, forskningsresande och boskapshandlare i södra Afrika. Tidsperioden sträcker sig från 1600-talet fram till 1902, då det andra boerkriget tog slut. De som driver sidan är professor Karl Grandin, Centrum för Vetenskapshistoria, Peter Johansson, chef för Vänersborgs Museum och Christer Blomstrand, historieforskare omkring svenskar och norrmän i södra Afrika sedan många år.

En lista på utvandrade svenskar kommer att efter hand fyllas på och därmed fungera som en släktforskarresurs. Har du personer som utvandrat till Afrika under den berörda perioden är du välkommen att kontakta gruppen som driver sidan.

www.afrikafararna.nu