Sveriges dödbok webb

Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
25 april 2024
Häromdagen var jag på en träff, som hade den något kryptiska rubriken ”Oväntade genealogier? Släktforskning, identitet, minne och släktskap i Sverige”.  En del kanske känner igen namnet, och det är faktiskt så att det skrevs en nyhet om det här ...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

25
apr
Torsdagsträff i föreningslokalen

Njudungs släktforskarförening


26
apr
Besök på Källebacka

Ulricehamnsbygdens forskarklubb


27
apr
Kursledarkurs Steg 1, Göteborg

Sveriges Släktforskarförbund


27
apr

27
apr
Öppet Hus med föredrag

Kristianstadsbygdens Släktforskarförening


27
apr

Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Till sommaren kommer årets utgåva av Släktforskarnas årsbok. Den innehåller 22 olika artiklar. De flesta är person- eller släkthistoriska och flera är facktexter skrivna av professionella forskare och arkivarier. Artiklarna spänner över en lång tid, från 1500-talet till 1900-talet, och över stora delar av Sverige.

nisse liten webbVi får möta lille Nils Lundgren (bilden) som föddes i juni 1910, enligt födelseboken med okända föräldrar. Hans barnbarnsbarn Carina Hofgren har släktforskat och hittat vem modern är, och hela hennes släkt långt tillbaka.

Andra berättelser handlar om Vasakungarnas knekthövitsman Lorentz von Köllen, om Britta Germundsdotter som avrättades som barnamörderska i januari 1744, och om gåramålaren Peter Gustaf Petersson, verksam i Skåne och Blekinge, och som även var sedelförfalskare.

Kerstin Jonmyren skriver om Gotlands kanske rikaste man för 400 år sedan. Ted Rosvall ger oss inblickar i arbetet bakom kulisserna med tv-programmen "Vem tror du att du är?". Där medverkar ibland Stockholms Stadsarkivs arkivarie Peter Hayen, som i årsboken berättar om hur man forskar om släktingarnas konkurser.

Claes Westling, arkivarie på Landsarkivet i Vadstena, ger oss mer tips på okända arkiv. Vad släktforskningen kan betyda för ens identitet får vi veta i Åsa Blomqvists berättelse om hennes mormors far samen Olaus Brande som miste sina renar. Är du intresserad av heraldik finns en intressant artikel av Stig Östenson. Anders Wesslén skriver om kvinnor som klädde ut sig till män och deltog i krig.

Andra artiklar handlar om det gotländska bondesamhällets struktur, om DNA-forskning, om bedrägerier och om domboksforskning. Björn Hagelin skriver om flera generationer präster i Strängnäs stift. Andreas Anderberg berättar om officeren Herman Fleming som dömdes till döden men benådades. Björn Edman skriver om en lång rad Edmansläkter i Småland. Sven Wallerstedt och Kenneth Bengtsson reder ut vilka som hör till Bohussläkten Koch. Vi får också veta vad som troligen hände med pengarna som skulle betala för mordet på Gustav III.

 

Bilden: Nils Lundgrens föräldrar var okända tills dess att hans barnbarnsbarn Carina Hofgren lyckades få reda på vem som var hans mor. Läs släkthistorien i årets upplaga av Släktforskarnas årsbok som kommer ut senare i sommar.