Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

Om Porträttfynd

Vad är Porträttfynd?

woman photographer

Gamla porträttfotografier fascinerar. På 1860-talet blev det populärt att gå till fotografen, också för vanligt folk, och de små visitkorts- och lite större kabinettsfotografierna finns i nästan alla gamla album. Men många gånger saknas uppgift om vem bilden föreställer, alltför ofta har de som kunnat berätta redan gått bort. Därför skapades Porträttfynd som ett sätt att bevara och identifiera våra äldre porträttfotografier. Syftet är alltså inte enbart att bevara själva bilden, utan minst lika viktigt är att bevara det allra mest förgängliga - kunskapen om bilden. 

Vilka porträtt kan jag lägga upp?

I databasen Porträttfynd har vi valt att begränsa fotografierna till enbart så kallade visitkortsporträtt (ca 6x9 cm) och kabinettsporträtt (ca 11x14 cm). De var som mest populära mellan omkring 1860 och omkring 1910. Bilderna är alltid uppklistrade på kartong och nästan alltid anges fotografens namn och hemort under bilden eller på baksidan.

Hur identifieras de porträtterade?

Visitskorts- och kabinettsporträtten kopierades i många exemplar och delades ut till släktingar och vänner som minne. Det kan vara till hjälp vid identifieringen av ett porträtt; namnuppgiften behöver nämligen bara påträffas på ett ställe för att även de andra exemplaren ska kunna identifieras.

Bilderna är dessutom nästan alltid försedda med uppgift om fotografens namn och hemort. Det gör det möjligt att grovt sortera dem, så att man sedan kan leta efter bilder i databasen med samma fotograf och ort. Även på det viset finns chansen att kunna identifiera tidigare okända personer.

Vår förhoppning är att släktforskare och andra vill katalogisera sina bilder i Porträttfynd, såväl redan identifierade som anonyma porträtt. De identiferade porträtten kan hjälpa andra, de inte identifierade kan förhoppningsvis någon annan identifiera. På så sätt hjälps inte bara dagens släktforskare åt – vi hjälper även framtidens forskare.