nar olle motte sarri

Skådespelaren Olle Sarri söker sina samiska rötter i en programserie om tre avsnitt med start i kväll, klockan 20.00.

Olle Sarri är uppväxt i Stockholm och trots att han länge varit nyfiken på sin samiska släkt har det tagit några år att komma till skott med släktforskningen. När det nu äntligen blir av har han sällskap av vännen Jovan Radomir och de bestämmer sig för att göra en roadtrip genom Sápmi.

SVT utlovar en känslosam resa över tre halvtimmeslånga avsnitt fyllda med humor och spännande möten i jakten på Olles släkthistoria.

Se programmet i Svtplay

samiskt jubileumserbjMer om samiska rötter

Du som har samiska rötter kan numera med hjälp av Sveriges Släktforskarförbunds handbok Samiska rötter, Släktforska i svenska Sápmi utforska din samiska släkthistoria.

Boken vänder sig till dig med samer i släktleden och ger inte bara en handfast vägledning i släktforskningen, utan även grundläggande insikter om samisk kultur, historia och samhälle.

Läs mer och beställ den i Rötterbokhandeln

Många med samiska rötter känner faktiskt inte till just den delen av släkten. Släkthistoriskt Forum nr 3 2016 hade jakten på dolda samiska anor som tema. Du kan fortfarande köpa numret i Rötterbokhandeln.

Beställ i Rötterbokhandeln

Gör samefynd på Rötter

Även här på Rötter finns resurser för dig med samiska rötter. Databasen Samefynd här i Rötters faktabank samlar uppgifter om samer som påträffas i arkiven.

Att forska om samesläkter kan vara en utmaning, bland annat på grund av deras rörlighet genom historien. Tanken är att Samefynd ska kunna hjälpa sameforskare att hitta "borttappade" anor.

Släktforskare, särskilt i norra Sverige, träffar ibland på samer i gamla kyrkböcker och andra handlingar och förhoppningen är att de som hittar uppgifter om samer i äldre arkivhandlingar (och andra källor) vill hjälpa andra forskare genom att notera dem i databasen, som just nu innehåller uppgifter om 1400 personer.

Gå till Samefynd

Självklart finns också trådar som rör samisk släktforskning i Rötters diskussionsforum Anbytarforum. Du kommer till dem via länken nedan.

Om samiska släkter i Anbytarforum

Annonser