slaktforskningensdag 2019
Släktforskningens dag inträffar varje år den tredje lördagen i januari. Då håller Sveriges Släktforskarförbunds medlemsföreningar, hembygdsföreningar, arkiv och bibliotek öppna hus och andra aktiviteter för släktforskningsintresserade. Nästa år firar vi  släktforskningens dag den 19 januari och temat är Fotografiet och släktforskningen.

Ställ fotografiet i centrum

Fotografier berikar släktforskningen på olika sätt. Porträtt konkretiserar den bild av människor som släktforskaren får genom de skriftliga källorna, naturligtvis genom att visa hur personer faktiskt såg ut men också genom att illustrera kläder och modedetaljer under olika epoker. Intresset för förbundets databas Porträttfynd, som hela tiden växer, liksom för andra porträttdatabaser är stort.

Bilder av byggnader och lokalsamhällen ger oss chansen att uppleva de miljöer som anfäder och anmödrar levde i. Här spelar hembygdsrörelsen liksom lokala och regionala museer och den dokumentation som gjorts och görs där en viktig roll.

Här kan föreningar, bibliotek, museer och andra hämta mer information, affischmall, broschyrer och annat matnyttigt.

Om porträtt i Släkthistoriskt Forum

Under de senaste åren har en hel artiklar i tidningen Släkthistoriskt Forum handlat om just porträtt. I nummer två 2014 fördjupade vi oss i porträttfotografiets historia och från nummer ett 2016 till och med nummer tre 2017 fick läsarna en genomgång av modet som det såg ut på porträttfotografierna från 1860-talet och fram till 1930-talet. I en artikel från nummer 4 2017 får vi tips på hur vi bäst bevarar äldre bilder i digital och fysisk form.shf portratt

 

Här kan du läsa artiklarna i PDF-format:

Porträttfotots historia, SHF 2/2014

Porträttskolan, SHF 1/2016 - SHF 3/2017

Bevara dina bilder 4/2017

 

shf tre tidningarBästa fotosamlingarna på nätet

I nästa nummer av Släkthistoriskt Forum får du tips om de bästa fotosamlingarna som finns på nätet – missa inte det!

Läs mer och beställ din prenumeration.

Annonser