michael lundholmMichael Lundholm. Foto: Petter Karlberg/RiksbankenI dag har vi glädjen att få presentera Michael Lundholm som gästbloggare under en tid här på Rötter. Professorn i nationalekonomi har släktforskat sedan 1970-talet och har genom åren haft ett flertal tunga uppdrag inom släktforskarrörelsen. I år föräras han Viktor Örnbergs hederspris för sina insatser på släktforskningsområdet. Så här presenterar han sig för bloggens läsare:

Jag har släktforskat av och till sedan 1971 men mer seriöst sedan 2000-talets första år. Släktforskningen är en passion och inte ett yrke och jag vill själv karaktärisera mig som »fritidssläktforskare«. Jag har alltid varit en föreningsmänniska vilket lett till flera olika uppdrag inom släktforskarrörelsen. Jag har varit ordförande i Svenska Genealogiska Samfundet 2004–2007 och är styrelseledamot (sekreterare) i Genealogiska Föreningen sedan 2015 (2017). Åren 2006–2008 var jag ledamot av förbundsstyrelsen i Sveriges släktforskarförbund samt ordförande i dess valberedning 2009–2011. Åren 2010–2012 var jag vice ordförande i Pro Memoria – Riksarkivets vänner. Jag har även haft och har fortfarande föreningsuppdrag inom idrottsrörelsen.

Jag har alltid intresserat mig för att släktforskningsresultat ska publiceras och göras tillgängliga för andra på ett sätt som gör att uppgifterna kan användas och kontrolleras. Det är själva essensen i all empirisk forskning. Det förklarar några av mina andra aktiviteter inom släktforskarrörelsen. Jag var redaktör för Svensk Genealogisk Tidskrift 2008–2012 samt sedan 2017. Jag skriver mycket själv och har publicerat mig främst i Släktforskarnas årsbok, Släkt och Hävd, Svensk Genealogisk Tidskrift och Släkthistoriskt forum. Handboken ”Källkritik och källhänvisningar” utkom 2016 i Sveriges släktforskarförbunds handbokserie.

2018 blev jag mottagare av Viktor Örnbergs hederspris efter beslut av förbundsstyrelsen i Sveriges släktforskarförbund.

Här kan du läsa Michael Lundholms första blogginlägg

Annonser