portrattfynd sodra vasterbotten

Bland Sveriges släktforskarföreningar görs ett storartat arbete för att ta till vara släktrelaterat material som annars riskerar att glömmas bort och i värsta fall förgås av tidens tand. En av föreningen Södra Västerbottens släktforskares medlemmar, Bo Nordenfors, har inte bara digitaliserat ett fotoalbum han fyndat på loppis utan har dessutom lyckats koppla personerna på bilderna till nu levande släktingar.

För en hel del år sedan fick jag via en släkting ett loppisfynd i min hand, det var ett album med många bilder, med anknytning till Backfors i Bjurholms socken. Jag skannade in korten och laddade upp dem till Porträttfynd på Rötter. Rötter är Sveriges Släktforskarförbunds nättidning och Porträttfynd är en av flera databaser som dväljs där. Fotograferna som hade tagit dessa foton var från Bjurholm, Vännäs, Jörn, Norrbyn och Umeå.

För något år sedan fick jag kontakt med en person, som var släkt med familjen Herman Eriksson (1891-1975), Backfors. En gång i tiden hade det funnits två album, som lottades ut vid ett arvskifte. Det ena hamnade via en loppis många år senare hos mig. Nu har fotografierna åter kommit till glädje för ättlingar till Herman från Backfors.

Kontentan av detta: Kasta inte bort porträttfoton, utan ladda upp dem till Porträttfynd, där de kanske blir identifierade och kommer till nytta i någons släktforskning. Herman är nummer tre från vänster i kollaget.

Artikeln har tidigare publicerats i Södra Västerbottens släktforskares medlemstidning, Släkten, nr 1-2/2018.

Här kan du se de senaste uppladdningarna i Porträttfynd

Annonser