Noor of JordanBild: Drottning Noor av Jordanien på VM i fotboll 2006 i Tyskland. Foto: Steve JurvetsonDrottning Noor av Jordanien är flerfaldigt prisbelönad för sitt arbete i olika organisationer och stiftelser. Själv vill hon ge kvinnor i arabvärlden en röst och i sociala medier syns hennes engagemang för mänskliga rättigheter och miljöfrågor. Hennes svenska rötter är för de flesta okända.

Hon föddes som Lisa Najeeb Halaby den 23 augusti 1951 i Washington, D.C. i USA. Hennes föräldrar var flygbolags-vd:n Najeeb Halaby (1915–2003) och svenskättlingen Doris Carlquist (1918–2015). I familjen fanns även de yngre syskonen Christian och Alexa. Föräldrarna skilde sig 1977.

Hennes morfarsfar Karl Johan Carlqvist (1838-1910) och morfarsmor Kristian Sofia Ljunggren (1838-1901) hade utvandrat från Sverige 1882. Hennes farfar, Najeeb Elias Halaby Sr (1878-1928) var en av de första invandrarna från Syrien när han 1891 kom till USA med sina föräldrar.

Lisa utbildade sig till arkitekt vid Princeton och fick uppdrag över hela världen, till exempel i Australien, Iran och Jordanien. Det var i Amman hon mötte Kung Hussein 1977 när hon arbetade som direktör för planering av byggnadsarbeten vid Jordaniens flygplats. De gifte sig året efter och i samband med det avsade hon sig sitt amerikanska medborgarskap, konverterade till islam och bytte namn till Noor. Hon var kungens fjärde hustru och han hade åtta barn sedan tidigare. De två första äktenskapen hade slutat med skilsmässa, medan den tredje hustrun dog i en helikopterolycka 1975. Tillsammans fick Noor och Hussein sönerna Hamzah (född 1980) och Hashim (född 1981) och döttrarna Iman (född 1983) och Rahay (född 1986).

Kontroversiell drottning

Eftersom Noor vare sig var muslim eller är arab till sitt ursprung har hon mött en hel del motstånd i sitt hemland. Fundamentalister har anklagat henner för allt ifrån att inte ha varit oskuld vid sitt giftemål till att ha slösat med landets tillgångar. Även hennes politiska engagemang och arbete för att förbättra villkoren för kvinnor har gjort att hon stött på kritik från fundamentalistiskt håll. Hennes lojalitet mot maken har också gett henne kritik från USA, bland annat under Kuwait-kriget 1990-91, men gjorde att hon vann viss popularitet i Jordanien.

När en tronföljare skulle utses verkade hon för att hennes styvson Abdullah (född 1962) skulle utses med hennes son Hamzah som näste i successionsordningen. Men när Abdullah blivit kung berövade han 2004 sin halvbror kronprinstiteln.

Kung Hussein avled den 7 februari 1999 och sedan dess arbetar Noor, som har fått behålla sin drottningtitel, för ett flertal internationella organisationer, bland annat som FN-rådgivare i freds- och konfliktfrågor. Hon är även engagerad i SOS Barnbyar och i kampen mot landminor.

Stöder DNA-forskning

En annan organisation hon engagerat sig i är ICMP, International Commission on Missing Persons, som via ett laboratorium i Haag i Nederländerna, försöker matcha DNA-prov med kvarlevor från saknade med DNA från anhöriga. Organisationen grundades efter 90-talets Balkankrig och deras rättsmedicinska experter har lyckats identifiera 70 procent av de 40 000 försvunna offren för våldet under kriget. Kvarlevor har grävts fram ur massgravar, ibland har rester av en människa hittats utspridda på flera platser. Prov från benrester matchas med blodprov från anhöriga.

Tusentals av de saknade offren har kunnat läggas till vila i en namngiven grav.

Bild: Drottning Noor av Jordanien på VM i fotboll 2006 i Tyskland. Foto: Steve Jurvetson, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons.

Annonser