Peter SjölundPeter Sjölund. Foto: Ulrica Zwenger

I förra veckan rapporterade vi här på Rötter om det uppmärksammade gripandet av en person man misstänker vara "Golden state-mördaren" i USA, som kan vara en av landets genom tiderna flitigaste seriemördare. Anledningen till att det blev en stor nyhet även i släktforskningsvärlden är den ovanliga metod som den amerikanska polisen ska ha använt för att ringa in mördaren - nämligen DNA-släktforskning.

Kan lösa kalla fall

Nu har även den svenska polisen börjat intressera sig för den nyuppfunna metoden. Sveriges Radio, närmre bestämt P4 Malmöhus, sände i måndags en intervju med chefen över polisens Kalla fall-grupp i region Syd i vilken han öppnar upp för att börja kartlägga mördare via släktforskningssajter. Han har redan ett antal fall i åtanke där metoden skulle kunna användas.

Men metoden är inte utan problem. Inte minst finns betänkligheter rörande den etiska aspekten eftersom de personer som i släktforskningssyfte registrerat sitt DNA kanske inte upplever att de gått med på att polisen ska använda sig av det i sin brottsbekämpning.

Peter Sjölund i radiointervju

I går intervjuades även Peter Sjölund, DNA-släktforskningsexpert, författare och återkommande skribent i Släkthistoriskt Forum av SR P4 Malmöhus med anledning av den svenska polisens intresse för den amerikanska DNA-metoden. Här kan du lyssna på inslaget.

Annonser