Arkiv Digital (AD) fortsätter att med hjälp av landets släktforskarföreningar publicera personregister till äldre kyrkböcker och det senaste tillskottet är ett antal församlingar i östra Södermanland. Ytterligare ett tiotal föreningars register står enligt AD på tur att publiceras genom företaget.

Det sörmländska registret har kunnat publiceras genom att en överenskommelse träffats mellan Nyköpings-Oxelösunds släktforskarförening och AD, som sedan tidigare har ett personregister till ett tjugotal församlingar i södra Södermanland genom sitt samarbete med en annan sörmländsk förening; Katrineholm-Flen-Vingåkers släktforskarförening.

En annan förening som AD nyligen har träffat avtal med är Kronobergs Genealogiska förening (KGF) och till hösten kommer deras ca 1,7 miljoner registerposter med födda, vigda, döda finnas tillgängliga även för Arkiv Digitals abonnenter.

Register färskvara

Barbro Stålheim, tidigare ordförande i Nyköpings-Oxelösunds släktforskarförening berättar att föreningen tog beslutet att "sälja" sitt register eftersom man ville förbättra föreningens ekonomi, men också för att de insett att det har ett bäst-före datum.

– Den här typen av register har inte alls samma värde i dag som de hade förr, då det var mikrofilmsrullar som gällde. Numera kan man hitta uppgifterna mycket lättare, antingen med betal-abonnemang, förbundets skivor eller fritt på nätet. Vi såg det som att det här är sista chansen att få någonting betalt för det arbete vi lagt ned – vi hade redan märkt att försäljningen av vår USB-sticka gått ned dramatiskt på senare år.

En del föreningar är rädda för vad som ska hända med deras material när de givit bort rättigheterna till ett kommersiellt företag. Vad händer till exempel om det skulle säljas vidare eller om företaget skulle upphöra?

– I vårt fall har vi inte sålt rättigheterna till vårt material. Vi har bara sålt registerposterna fram till 1860 och vi säljer fortfarande vår USB-sticka, som sträcker sig ända fram till 1920, säger Barbro Stålheim.

Barbro Stålheim tycker att föreningar som är nyfikna på vad de kan få för sitt material ska kontakta Arkiv Digital och fråga. Vad de själva har fått för ersättning är hon förtegen med.

– Det handlar ju om en affärsuppgörelse och då kan man ju inte som en av parterna gå ut med var man har fått för sitt material. Det man som förening får göra är att sätta sig ned och diskutera vad man själva tycker det är värt. Men som jag ser det är det meningslöst att sitta och "hålla" på register som ändå inte inbringar särskilt mycket pengar i dagsläget.

Värdefullt samarbete för AD

Enligt Mikael Karlsson, VD för Arkiv Digital, gör föreningssamarbetena att de kan erbjuda en bättre tjänst.

– Jag upplever att samarbetena fungerar mycket bra och de uppskattas verkligen av våra kunder, detta tillför ju en helt ny dimension i släktforskningen med att förenkla och öka kvaliteten i släktforskningen när man kopplar register mot originalkällan som vi har. Oftast är ju annars databaser och register helt fristående.

Även Mikael Karlsson är förtegen om ersättningen, som enligt honom kan vara ekonomisk eller i form av abonnemang. Men han förklarar hur företaget värderar materialet.

– Antal registerposter, kvaliteten på registren och att de är sammanhängande är förstås faktorer. Har man angett exempelvis källa och sidnummer så sparar det oss en massa arbete – och då kan vi betala mer.

AD har ambitionen att publicera fler personregister, både sådana som företaget har tagit fram på egen hand och sådana som släktforskarföreningar runt om i Sverige har skapat genom åren.

– Vi har redan träffat avtal med ett tiotal föreningar och förhoppningsvis blir det snart ännu fler, säger Mikael Karlsson.

Annonser