SKBL

I dag, på den internationella kvinnodagen 8 mars, lanseras Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (SKBL) – ett nätbaserat uppslagsverk som lyfter fram historiskt viktiga kvinnor.

Projektet drogs igång redan 2015 med finansiering av Riksbankens Jubileumsfond som ett sätt att väga upp den stora bristen på kvinnor i traditionella biografiska lexikon.

Kvinnor har alltid tagit plats i historien – problemet är att många inte har dokumenterats av tidigare generationers historiker och författare. Förhoppningen är att SKBL bidra till att historieskrivningen blir mer representativ när det gäller vad kvinnor respektive män har utfört i det förflutna.

370 specialister

Många av dagens historiker, lärare, journalister och författare arbetar i dag aktivt för att återuppväcka minnet av betydelsefulla kvinnor som har glömts bort i historien. SKBL är ett utmärkt exempel på detta.

Omkring 370 specialister, verksamma vid olika lärosäten och andra kulturinstitutioner i Sverige har varit med och byggt upp . Projektgruppen har bestått av Berith Backlund, Linus Karlsson, Lisbeth Larsson, Ulrika Lagerlöf Nilsson, Cecilia Pettersson, Scharolta Siencnik, Maria Sjöberg och Linnea Åshede, samtliga verksamma vid Göteborgs universitet. Databasen har konstruerats av Språkbanken och Göteborgs universitet.

SKBL invigs den 8 mars på Humanistiska biblioteket, Göteborgs universitet.

Här kommer du till Svenskt kvinnobiografiskt lexikon på nätet

Annonser