portrattrioSveriges Släktforskarförbunds databas Porträttfynd skapades med syftet att bevara och identifiera våra äldre porträttfotografier. Många gånger saknas uppgiften om vem bilden föreställer och den som hade kunnat berätta har för länge sedan gått bort.

Förhoppningen är att släktforskare och andra ska katalogisera sina bilder i databasen, såväl redan identifierade som anonyma porträtt. De identifierade porträtten kan hjälpa andra, de oidentifierade kan kanske identifieras av någon annan. På så sätt hjälps inte bara dagens släktforskare åt – vi hjälper även framtidens forskare.

En ovanlig talang

Lisbeth Petersson är en av dem som har bidragit mest till databasen – i skrivande stund har hon laddat upp inte mindre än 2396 porträtt. Men det är inte hennes flit som gör henne speciell. Lisbeth har en ovanlig förmåga att lösa porträttgåtor. I en intervju för Släkthistoriskt Forum 2014 berättade hon om hur hon identifierar porträtt och om varför hon brinner för att göra dem tillgängliga för andra.

Själv tror hon att hennes omvittnade talang till stor del handlar om att hon har en bra igenkänningsförmåga. Hon har ett eget system som hon går efter.

lisbeth ulf webb– Detaljer som är viktiga att titta på när man identifierar personer på fotografier är ögon, öron, näsa och mun. På ett foto av nyfödda barnbarnet Rut hördes kommentaren att hon hade sin farfars mun. Det ledde till att jag hittade munnen med markerade amorbågar på ett foto en generation tidigare, hennes farfars far Birger vid 5 års ålder, berättar Lisbeth.

Men hennes arbete med Porträttfynd har inte bara gett henne tillfället att utveckla sitt sinne för igenkänning. Det har också lett till en del konstiga sammanträffanden.

Bild ovan: Lisbeth Petersson med maken Ulf.

– År 2002 skickade jag in ett album från Broddebo och här var det flera som inte var identifierade. Samtidigt sitter en man i Landskrona med rötter i Broddebo och Björsäter och läser en artikel i Helsingborgs Dagblad, där det berättades om Porträttfynd. Han gick in direkt och det första han fick se var foton på sin farmor, farfar och flera släktingar som jag precis lagt upp. Då fick jag flera bilder identifierade och han fick tillgång till porträtt på sina släktingar, berättar Lisbeth.

Ett annat intressant sammanträffande var då en kvinna från USA hittade en släkting, "Seth Carlsson" bland porträtten i Porträttfynd.

– Hon kontaktade mig eftersom det var jag som laddat upp porträttet och det visade sig att hon kunde mejla ytterligare foton på utvandrande personer i släkten som jag sedan laddade upp. Som motprestation gick jag ut en tidig morgon och fotograferade vägen och husgrunden efter det torp i Nannersbo där kvinnans förfäder levt. Det är bara ett exempel och jag har många liknande på personer som kontaktat mig genom Porträttfynd.

Tänk på framtiden

Lisbeth tycker att det viktigaste med Porträttfynd att vi ska kunna identifiera så många personer på porträtten som möjligt. Hon gillar funktionen som gör att det kommer ett mail när någon har kommenterat en uppladdad bild.

– Det är ju annars helt omöjligt när det gäller så många foton att hålla reda på vilka som blivit identifierade. Nu i veckan har jag fått två kommentarer från olika personer angående två foton som nu blivit identifierade. Då kan jag kontakta ägaren till fotot och berätta vilka kortet föreställer, säger hon.

Hon uppskattar att ungefär 45 procent av personerna på hennes uppladdade porträtt är identifierade i dag. Många av dem hon lånat albumen av och som identifierat bilderna är borta nu.

Hon tycker att man bör tänka på var man väljer att bevara sina minnen och foton för framtiden.

– Det är viktigt att någon ansvarar för ett fortsatt underhåll. En personlig hemsida kan aldrig bli detsamma när man själv inte längre kan underhålla den. Därför fyller Porträttfynd en så viktig funktion, säger Lisbeth.

Här kan du se alla porträtt uppladdade av Lisbeth Petersson.

Fakta Porträttfynd

141785 H Bylund nyPorträttfynd är en porträttdatabas som finns tillgänglig genom Sveriges Släktforskarförbunds webbplats Rötter – www.rotter.se. Du hittar Porträttfynd i Faktabanken.

I databasen Porträttfynd har man valt att begränsa fotografierna till enbart så kallade visitkortsporträtt (ca 6x9 cm) och kabinettsporträtt (ca 11x14 cm). De var som mest populära mellan omkring 1860 och omkring 1910.

Alla de uppladdade fotografierna i Porträttfynd får ett identifieringsnummer som föregås av ett #. Med hjälp av numret kan man enkelt hitta tillbaka till, jämföra och hänvisa till porträtt. Till exempel i kommentarsfälten.

I skrivande stund består databasen av närmre 180 000 porträttbilder.

Annonser