Senast uppdaterad 20 feb 2002


"Kvalitet" är ett ord, som alla förstår innebörden av, men som ändå är märkligt svårt att förklara eller definiera. Det är också ett begrepp i tiden, och nybildningar som "kvalitetstänkande", "kvalitetskriterier" och "kvalitetshöjning" har blivit modeord jämsides med andra favorituttryck som t.ex. "kompetensutveckling", "livslångt lärande" och "målinriktning". Även om många av dessa, för myndigheter och förvaltningar så populära ord och uttryck, är av dagsländenatur, är det ställt utom all tvivel att det finns ett behov av det som orden försöker beskriva; En vakenhet kring frågor som rör kvalitet och innehåll, och en vilja att förbättra "produkten".

För oss släktforskare har kvalitetstänkandet blivit brännande aktuellt i takt med att den nya tekniken förser oss med miljontals okontrollerade personuppgifter via databaser och Internet. Hur skall dessa uppgifter hanteras och citeras? Och hur blir det med det källkritiska tänkandet om man lätt och ledigt kan ladda ner hela släktutredningar till sin hemdator?

Om oron för konsekvenserna av den tekniska revolutionen på släktforskningens område var incitamentet till föreliggande utredning, finns det också en rad andra frågor kring forskningen, som behöver penetreras, t.ex. bevarandet av forskningsresultat, juridiska spörsmål kring lagar och sekretessregler, etiska överväganden om vad man får säga eller inte säga i tryck och på Internet, och mycket annat.

De av Sveriges Släktforskarförbund utsedda utredarna, Guno Haskå, Annika Otfors och Bodil Persson, har nedlagt ett fantastiskt arbete, vilket har resulterat i ett mycket läsvärt material, som härmed presenteras. Det är vår förhoppning att Kvalitetsutredningen skall bli flitigt läst och bearbetad i alla våra medlemsföreningar samt inom arkivvärlden, och kanske bli ett frö till uppvaknade och nytänkande på detta område. Förbundet ber att få tacka utredarna för deras tid, engagemang och flit! Resultatet har blivit en "Kvalitetsutredning med kvalitet"!

Hämta hela dokumentet "Kvalitet inom släktforskningen" (pdf)