#174551

Fotografiets information

Fotografens namn & adress
Okänd fotograf i Skåne
Ange vad fotografiet föreställer
Ägaruppgifter
Ingela Brandel, Västervik
Uppladdad
2016-11-07 19:59:33
Nu vet jag ! (Bildgåtan kan fortfarande ses/ läsas på Rötters Anbytarforum).
Fotot föreställer KJERSTI Jönsdotter född 1842-09-15 i Lackalänga, Skåne och död 1915-12-27 i socknen Halmstad, Skåne, vid 73 års ålder. Kjersti är min mormors mor.
Kjerstis föräldrar heter ELNA Nilsdotter (f. 1821-04-25 i Stävie/ Lackalänga och d.1905-06-27 i Lackalänga, vid 84 års ålder och JÖNS Sten (f.d. Nilsson) f. 1809-03-13 i Västra Karaby och d. 1871-05-10 i Lackalänga, vid 62 års ålder. Soldat till yrket. Paret vigdes 1842-01-11 och fick sju barn: KJERSTI f. 1842-09-15; ANNA f. 1844-03-20; NILS f. 1846-02-10 och d. 1848; KARNA f. 1848-06-16; BENGTA f. 1850-10-30; NILS f. 1853-02-10; ELNA f. 1858-10-28; Alla födda i Lackalänga och med efternamnet Jönsdotter alt. Jönsson.
Kjersti bodde 1862 -1873 i Lund. Arbetade på lasarettet, genomgick barnmorskeutbildning och blev hösten 1873 examinerad barnmorska. Kjersti fick under denna tid två barn. Hon var ogift och blev ensamstående mor bägge gångerna. Ingen far/ inga fäder antecknade i kyrkoböckerna.
Kjersti lär tidigt ha varit inställd på att hon ville ”göra något” av sitt liv … åtminstone få ett annorlunda liv än sin mor, få en egen inkomst. Det var ju inte så vanligt att kvinnorna fick den möjligheten vid den här tiden.
Vad jag förstår hade Kjersti en inre styrka, som hjälpte henne att målmedvetet kämpa på för att ordna livet till det bästa för sig och sitt barn. Första barnet ANNA, som föddes 17 mars 1866, avled i april 1868 i Lackalänga (men folkbokförd hos sin mamma i Lund). Dödsorsak okänd för mig. Kjersti fortsatte arbeta på sjukhuset och blev elev på Förlossningshuset. Förutom dottern Annas död, miste hon sin far - Jöns Sten i maj 1871. Hon var 29 år och på väg att bli klar med sin barnmorskeutbildning, när hon blev oplanerat gravid en andra gång. Dottern ANNA SOPHIA föddes 1 mars 1872.
Exakt när Kjersti lät sig fotograferas är okänt, men sannolikt är fotot taget i Lund någon gång under slutet av 1860-talet eller tidigt 1870-tal, när så mycket hände i hennes liv. Kjersti flyttade som nyexaminerad barnmorska och ensamstående mamma med sin lilla 1½-åriga dotter till Östra Strö, Skåne där hon fått sin första tjänst.
Kjersti Jönsdotter hade många syskon, så det lär finnas ett betydande antal ättlingar efter Elna Nilsdotter och Jöns Sten. Förhoppningsvis är fler än jag av oss i efterkommande generationer, intresserade av att dela ett och annat skannat (kopierat) släktfoto eller av att få hjälp att identifiera okända personer på gamla foton utan namnpåskrifter. Och i detta kan Rötters Porträttfynd utgöra en viktig länk. Det vore roligt att se fler foton på Kjersti. Även på min mormor Anna Sophia och på hennes halvbror Alfred Johan (f. dec.1879) som liten. Förstås också på hennes styvfar Årad. Paret (från 1878) Jönsdotter - Åradsson bodde och verkade i 35 år i Halmstad By. Han som skräddare, kyrkvaktare och ansvarig för den lokala posthanteringen, hon som barnmorska i distriktet Halmstad - Sireköpinge.

Kommentarer (2)

Ida-Mari V. Malmgren

Hej! Vi är släkt.

Kjersti är gammelmoster till min gammelmormor.
Ledet ser ut så här: Elna Nilsdotter (Kjerstis mamma) - Elna Jönsdotter - Ida Christina Hansson - Kerstin Berggren - Maud Malmgren - Ingela Malmgren - Ida Malmgren (Jag).

Superkul att hitta både släktingar och bilder! Om det finns fler bilder så är jag jätteintresserad av att få titta lite på dem!

Mvh Ida-Mari V. Malmgren
Ingela Brandel

Inte ett enda litet tips har kommit i kommentarsfältet här på Porträttfynd. Jag fick tips om att lägga in bildgåtan på Rötters Anbytarforum. Där fanns det möjlighet att - förutom detta foto i helfigur - också lägga ut en beskuren och därmed förstorad bild, som gör kvinnans ansikte/ anletsdrag och ålder samt detaljer som kläder, frisyr och andra attribut tydligare.
På Anbytarforum kan man se att många varit inne och tittat. Där har en person - till dags dato - skrivit kommentarer. Hon menar att fotot - utifrån kläder och tidpunkten for fotografering - föreställer kvinnan, som är född 1842. Det innebär att vi delar uppfattning om kvinnans ålder som snarare kring 30 år än kring 50 år vid fotograferingstillfället. Hon anger tiden för när fotot kan vara taget till 1870-80. Alltså sträcker sig längre fram i tiden än jag, som snarare nu tror sent 1860-tal eller tidigt 1870-tal. Jag har fått ett par tips från en person i Face-Bookgruppen ”Skånska Rötter”, dit jag också vänt mig. Jag är tacksam för dessa synpunkter.
Men den person, som till sist tagit bort alla tvivel hos mig om vem fotot föreställer, är en släkting till min mamma och mig - Myrthlie Stjernfelt.
Myrthlie är yngsta barn och dotter till Alfred Johan Åradsson f. 1879 i Halmstad by, Skåne. Han i sin tur är son till Kjersti Jönsdotter f. 1842 och hennes make Årad Åradsson f. 1836. Alfred, som från vuxen ålder/ militärtjänstgöringen fått efternamnet Stjernfelt, är alltså halvbror till min mormor Anna Sophia f. 1872 i Lund,och från vuxen ålder/ giftermålet bär efternamnet Persson.
Myrthlie minns inte om hon sett detta fotografi tidigare, men vet att hon sett foton på sin farmor Kjersti och farfar Årad för länge sedan. Hon har - på samma sätt som jag - studerat fotot utifrån alla ledtrådar det i sig ger och utifrån alla tänkbara aspekter på de båda anmödrarnas sannolika ålder och aktuella livssituation, när fotot kan ha tagits.
Myrthlie är övertygad om att fotot föreställer hennes farmor Kjersti.
Att min mamma (Elsa Cárola, f. 1901 i Helsingborg med efternamnet Persson) på äldre dar, råkat ange fel anmoder bakpå fotot, har förvisso ställt till det för oss ättlingar. Men till slut har vi ändå landat rätt!
Jag hoppas Bildgåtan, såsom den har beskrivits, får ligga kvar på Rötters Anbytarforum, ifall någon vill titta på den. Men här på Rötters Porträttfynd #174551, reviderar jag nu texten vid min inlagda bild. Rätt person på fotot ska presenteras!
Myrthlie/ barnbarn och jag – Ingela/barnbarnsbarn, gläder oss åt att fler släktingar och andra intresserade nu får se ett foto på den unga kvinnan/ barnmorskan Kjersti Jönsdotter f. 1842 i Lackalänga, Malmöhus län.
Kommentar

Kan du identifiera en person på bilden? Ange då gärna källan till informationen.



Sök i Porträttfynd

Sök bilder utifrån motiv

Jämför med annat fotografi

Jämför med annat fotografi