#24898

Fotografiets information

Fotografens namn & adress
Axel Häggmark
Ange vad fotografiet föreställer
Ägaruppgifter
Gunhild Svenonius, Båstad
Uppladdare
Gunhild Svenonius, Hultsfred
(Kontaktuppgifter saknas. Är detta din bild?)
Uppladdarens fotografier
Uppladdad
2003-11-11 18:36:03
Tillhör album
Lotten Engholm, någon gång under sin levnad lärarinna i Ragunda. På något sätt släkt och ungefär jämnårig med #24587 Anni Wallmark, född 1883 i Berg, Jämtland. Förekommer på många fotografier i släktalbumen. Hon hade systrar som hette Anna Engholm och Wilma Engholm, alla ogifta. Från samma album som #24807, vilket tillhört henne. Vill gärna veta mycket om Lotten. Hon var visst även i Bispgården.

Kommentarer (4)

Karin Andersson

Kristina Charlotta Engholm, Småskollärarinna f 1869 i Grinstad(Dalsland), boende Bergsbyn, Berg, Jämtland, fosterdotter till Wallmark Erhard Anton f 1842, Engholm Sofia Charlotta f 1845. Källa: Sv befolkning 1900 Hon var syster till Vilma f 1873 #137040 och Anna Maria Engholm f 1868 d 1937. Se även bild nr #137057
Ann-Mari Bäckman

Se #137057 angående Kristina Charlotta Engholm född 1/11 1869, Grinstad, Dalsland.

Lotten Engholm var min mormors lärarinna när hon gick i småskolan i Gevåg. Mormor har skrivit ner en hel del saker om sin uppväxt och Lotten nämner hon på detta vis: Så började jag småskolan där första o andra klass gick. Jag minns inte exakt hur många vi var i klassen men det var ganska många. Skolan ligger i Gevåg jag hade inte långt att gå. Vår lärarinna hette Lotten Engholm. Där fick man lära om det viktigaste, läsa, skriva o lära oss om lite av varje. Jag minns särskilt en sång som vi sjöng i skolan. Den klara sol går åter opp, jag tackar dig min Gud!! Vi var så andäktiga där vi stod o sjöng, och Lotten spela på orgeln, o psalmversen som vi skulle kunna utantill. Jag var nog duktig vad jag minns skjälv. Jag lärde mig läxan utantill och särskilt då psalmverserna. Jag minns aldrig att det var något problem.
ingrid Wikberg, iwikberg@hotmail.com

Familjen Wallmark i Berg, Z, bestod av: Erhard Anton Wallmark född 1842 i Piteå, inspektör Hustru: Sofia Charlotta Engholm född 1845 i Bolstad, Elfsborgs län Deras barn: Maria 1878, Gerda Sofia 1880, Antonia 1883, Barbro Beata 1886 -alla födda i Bergs socken samt Fosterdottern Kristina Charlotta Engholm född 1869 i Grimstad, Elfsborgs län. I hushållet ingick även Vilhelm Konrad Vallmark född 1858 i Piteå. Skogvaktare samt pigan Karolina Nilsdotter född 1863 i Östmark, Värmland. Kristina Charlotta kan vara den Lotten som är på kortet OCH det verkar ju finnas ett samband till Fru Wallmark som ju heter Engholm. Kan det vara en lillasyster som blivit fosterdotter tro? Kan berätta att jag växte upp granne med gården Bergvik i Hoverberg -där Wallmarks hade bott och jag vet att jag läst om Wallmark i lokala årsskrifter till exempel Berg & Åsarne. Ska försöka leta och se om jag hittar något av värde.
Kommentar

Kan du identifiera en person på bilden? Ange då gärna källan till informationen.



Sök i Porträttfynd

Sök bilder utifrån motiv

Jämför med annat fotografi

Jämför med annat fotografi