Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

 • Hem
  Hem Här hittar du alla blogginlägg på sidan.
 • Taggar
  Taggar Visar en lista på taggar som använts i bloggen.
 • Bloggare
  Bloggare Sök efter din favoritbloggare på sidan.
Postad av i Rötterbloggen
 • Teckensnitts storlek: Större Mindre
 • Träffar: 3975
 • 2 Kommentarer
 • Skriv ut

Vem tror du att du är?

Vem tror du att du är?

Så var det då dags igen för en ny säsong av den populära TV-serien VEM TROR DU ATT DU ÄR?

Igår spelade vi in ett nytt avsnitt med kändis X på plats Y. Vi är så hemlighetsfulla i det här programmet, men till sist kommer allt att uppenbaras ...

Inte mindre än 40 kända svenskar har hittills medverkat i serien, och nu blir det 12 program till. Sex av dem kommer att visas under hösten 2014 och de resterande sex under våren 2015. TV-ledningen har m.a.o. lagt en beställning på två säsonger, snarare än en i taget, vilket är mycket ovanligt och visar att man är nöjd med produkten och med tittarsiffrorna. 

Vad är det då som gör programmet så populärt, både här i Sverige och i alla andra länder som köpt "formatet"? Är det kändisarna som lockar, eller är det själva ämnet; SLÄKTFORSKNING? Eller kombinationen? Klart är, att utan kändisarna skulle vi aldrig få tillfälle att bjuda TV-publiken på allt det som vi nu får möjlighet att presentera; historia, kulturhistoria, kyrkohistoria, militär historia, social historia och mycket, mycket annat. En vanlig dokumentär om t.ex. gruvhantering i Bergslagen, eller båtsmän i Blekinge skulle knappast samla mer än några få tusen tittare. Tack vare det informella och småtrevliga formatet, och de kända huvudpersonerna, får vi i stället en miljonpublik och kan på så sätt smitta så många fler med släktforskningsbacillen ... 

Den lilla nackdelen med programmet är kanske att tittarna kan få för sig att släktforskning är lätt som en plätt. Det går ju så problemfritt och geschwindt i programmet. Böckerna är uppdukade och det ligger lappar vid precis rätt uppslag - och ja, vi får till och med titta i originalböckerna, vilket ju annars aldrig förekommer på arkiven idag. Visst, det hela är givetvis förberett och tillrättalagt, men för huvudpersonerna är allt nytt och spännande, och för TV-publiken skall arkivbesöken fungera som aptitretare.

Det skulle vara roligt om man från TV-ledningens sida kunde nappa på det engelska föredömet, nämligen att jämsides med själva programmet också sända en serie pedagogiska avsnitt där man verkligen visar hur det går till, en sorts pedagogisk handbok, som även kunde vara tillgänglig på nätet.

Vete katten om jag inte skall föreslå just detta ...

 

 

Bilden föreställer Lasse Åberg och undertecknad, den senare utspökad till caddie från 1920-talet, på golfbanan i Bålsta från säsong fem av VEM TROR DU ATT DU ÄR?

Kommentarer

 • Ted Rosvall
  Ted Rosvall lördag, 05 april 2014

  Det var en idé!
  Visst kan jag skriva lite efter varje program där jag har varit medskyldig!
  Allt, eller nästan allt, som vi beskriver i programmen har naturligtvis kollats mot kyrkoböcker och andra källor, men det händer att vi ibland presenterar teorier och hypoteser. Förhoppningsvis framgår det också i programmen när det handlar om sådana mer osäkra uppgifter, men ibland kan redigerarnas sax ha klippt bort brasklapparna, vilket i så fall är beklagligt.

 • Sven-Ove Westberg
  Sven-Ove Westberg lördag, 05 april 2014

  Hej Ted

  Som en god släktforskare har du sparat noteringar på allt du har gjort. När programmet sänts vore det trevligt med ett blogginlägg om hur alla fakta hittades och var ingenting hittades.

 • logga in först för att lämna en kommentar