Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

 • Hem
  Hem Här hittar du alla blogginlägg på sidan.
 • Taggar
  Taggar Visar en lista på taggar som använts i bloggen.
 • Bloggare
  Bloggare Sök efter din favoritbloggare på sidan.
Postad av i Rötterbloggen
 • Teckensnitts storlek: Större Mindre
 • Träffar: 1797
 • 0 Kommentarer
 • Skriv ut

Skånehöet bärgat!

Skånehöet bärgat!

Den nye reportern satt och svettades över sin allra första egenhändigt hopknåpade artikel, som handlade om prognoserna kring årets höskörd i södra Sverige. Efter mycket filande kom han fram till följande uttömmande rubrik:

Arbetet med att skörda årets produktion av hö i Skåne har nu avslutats

 

Chefredaktören kastade ett öga på den långa rubriken, strök över den och kastade med van hand dit följande kortversion:

Skånehöet bärgat!

 

Tänk att samma sak kan sägas på så olika sätt och med så olika antal ord och bokstäver. Den långa versionen orkar ingen människa läsa, den korta är slagkraftig och omedelbar. 

Det är inte bara vi bloggare som borde ta till oss konsten att skriva kortfattat och kärnfullt. Rekommendationen gäller i högsta grad också alla myndigheter, som tuggar på med text, text och mer text, utan att egentligen få fram budskapet. För att inte tala om politikerna!!! I år är det valår, supervalår dessutom, och efter september kommer vi att vara slutkörda, uttröttade och nedbrutna i centrala nervsystemet av alla ord, ord, ord, som östs över oss. 

Det har länge fascinerat mig hur hopplöst svårbegripliga alla manualer och hjälpfunktioner till maskiner och apparater är. Detta gäller tyvärr också datorer och de flesta datorprogram. Man kan tycka att alla de begåvade tekniker, som har skapat dessa fantastiska hjälpmedel, också borde kunna förklara hur vi dödliga skall kunna använda dem på bästa möjliga sätt. Men det kan de som bekant inte ... Det är sällan man får så lite hjälp som när man trycker på HJÄLP-knappen. Instruktionerna, om man så småningom och mot förmodan kommer fram till dessa, börjar på något sätt alltid i fel ända. Vad man vill ha är en enkel lista där det står ungefär så här: 1/ Klicka här 2/ Välj detta alternativ 3/ Scrolla ned 4/ Tryck här - o.s.v. Men det man får är krumbuktiga skrivningar av typen; Efter att du har valt VÄLJ under fliken VISA går du till menyraden som du hittar under fliken NYTT i HITTA-menyn. Vem klarar av sådana instruktioner? Jag gör det inte!

Om nu inte teknikerna klarar av att skriva enkla och tydliga manualer, så borde en vis företagsledning i databranschen inse problemet, och raskt skaffa sig marknadsfördelar genom att anlita duktiga pedagoger, som kan uttrycka sig rent och klart och i logisk följd. Det programföretag som tar till sig konsten att förmedla instruktioner på ett vettigt sätt, kommer också snart att skörda massor av gott hö!

Kommentarer