Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

 • Hem
  Hem Här hittar du alla blogginlägg på sidan.
 • Taggar
  Taggar Visar en lista på taggar som använts i bloggen.
 • Bloggare
  Bloggare Sök efter din favoritbloggare på sidan.
Postad av i Rötterbloggen
 • Teckensnitts storlek: Större Mindre
 • Träffar: 2664
 • 0 Kommentarer
 • Skriv ut

PICULELL-SKRÄLL

PICULELL-SKRÄLL

Rutinerna är desamma morgon efter morgon. Efter uppvaknandet, men före frukost, en första sejour vid datorn; Kolla mail (och rensa bort spam), kort besök på Facebook för att se om någon har haft något att säga, en hastig titt på rubrikerna på någon av våra dagstidningar och så in en sväng på Anbytarforum. I torsdags skrollade jag mig som vanligt igenom "nytt senaste dygn" på jakt efter eventuella nya inlägg i de där särskilt intressanta socknar eller släkterna - och så stannade tiden ...

Under släktnamnet PICULELL fann jag mig stirra på trenne nya inlägg av den flitige och generöse släktforskaren och digitaliseraren Magnus Lindskog. I gamla rullor för Garnisonregementet i Stralsund hade han observerat förekomsten av just detta märkliga namn, och trodde att jag kanske kunde vara intresserad. Om!

Intill nu har den äldste kände anfadern för denna släkt varit löjtnanten ANDREAS PICULELL (1699-1785) som år 1716 tog sig från Stralsund till Skåne. I en pensionansökan, bevarad hos Krigsarkivet, skriver han bl.a. att han är född i just Stralsund, med sin fader bevistat slagen vid Gadebusch och Tönningen samt sedermera hela den Stralsundska belägringen. Längre än så har vi aldrig kommit. Namnet Piculell har inte påträffats i några kyrkoböcker eller andra handlingar i Stralsund. Tydligen levde "garnisonsfolket" för sig och registrerades inte i den övriga stadens register och handlingar.

Samma år som Andreas dör, och i samma socken (Hörja), föds en sonson, som får namnet ANDERS STEPHAN PICUELLL (1785-1878). Jag har i fyrtio år trott, att namnet Stephan kommer från farfars far, d.v.s. ifrån Stralsund. När Andreas d.ä. döper sin andre son 1736, får denne namnen SIMON STEPHAN. Simon hette barnets morfar i Bohuslön, och Stephan då förmodligen farfar. 

Magnus tillfällighetsfynd i rullorna visar, att det i Stralsund under perioden 1686-1704 fanns två underofficerare med namnet STEFFEN PICULELL. Den ene född ca 1631 i ITALIEN, den andre ca 1671 i STADE. Att det handlar om far och son är ställt utom all tvivel, och således har släkten Piculell i all hast fått ytterligare två generationer att glädja sig åt. Att Steffen d.ä. anges vara född i Italien är en pikant detalj, som faktiskt styrker en gammal skröna om att släkten skulle härstamma från Italien och tillhöra den adliga ätten PICCOLELLIS.

Men varför hamnar en Italienare i den svenska armén? Visst, det hela kan ha att göra med 30-åriga kriget och det tumult som uppstod under och efter detta krig. Men den svenska armén stred ju för den "rena lutherska läran" och Italienare är väl per definition katoliker? Tydligen har Steffen Piculell först tjänstgjort vid den svenska garnisonen i Stade, huvudort i provinsen "Bremen-Verden", som 1645-1719 tillhörde Sverige. Till Stralsund kommer han som sagt på 1680-talet - huvudort i Svenska Pommern. 1701 får Steffen d.ä. avsked, 70 år gammal, medan sonen Steffen d.y. befordras till Fältväbel och finns kvar i rullorna till 1704. Men sedan då? Vad har hänt? Svaren finns kanske på Krigsarkivet på Gärdet, dit jag naturligtvis ställer stegen nu i veckan.

Så får det bli ett besök i Stade och ett i Stralsund. Men Italien??? Ack, var skall man börja leta?

b2ap3_thumbnail_Stralsund.jpg

 

Kommentarer