Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

 • Hem
  Hem Här hittar du alla blogginlägg på sidan.
 • Taggar
  Taggar Visar en lista på taggar som använts i bloggen.
 • Bloggare
  Bloggare Sök efter din favoritbloggare på sidan.
Postad av i Rötterbloggen
 • Teckensnitts storlek: Större Mindre
 • Träffar: 3721
 • 4 Kommentarer
 • Skriv ut

Ibland blir det fel

Tro inte på allt som står i kyrkböckerna! Ibland är det helt galet, det som prästen skrivit för länge sedan.

Har man släktforskat ett tag har man förstås stött på felaktigheter, till exempel omvända siffror så att ett födelsedatum den 4/7 i stället blir den 7/4 eller att en Kajsa plötsligt heter Stina, för att prästen förväxlat ett par systrar eller pigor.

Här om dagen började jag släktforska åt en bekant som inte vet så mycket om sin släkt. Han är själv född på 30-talet och föräldrarna i slutet av 1800-talet. Hans far är född i Stockholm och hans mor i Låssa socken i Uppland. Han kommer från en släkt där man kom till Stockholm, flyttade därifrån, flyttade tillbaka, flyttade inom Stockholm och höll på så där i några generationer under framför allt andra halvan av 1800-talet.

Det här är ju inte ovanligt alls, men lite knepigt för släktforskaren.

b2ap3_thumbnail_Jakob_JohannesBIa13_1874-1879Bild175sid170.png
Källa: Jakob och Johannes BIa:13 (1874-1879) Bild 175 / sid 170, Arkiv Digital

I går kväll stötte jag på ett problem. I inflyttningslängden i Jakob och Johannes församling 1875 hittar jag min bekants mormors föräldrar, timmermannen Johan Ersson Ekman och hans hustru Sara Christina Rundgren. Jag har följt dem bakåt, med hjälp av både Rotemansarkivet och kyrkböckerna, men vet dittills inte alls var de är födda, bara när. Men så äntligen, i inflyttningslängden ser jag. Han är född i Rumskulla 1827 och hon i Skuttunge 1832.

I Skuttunge finns ingen Johan med en far som heter Erik och född på rätt datum den 7 november, och inte heller på något annat datum som kan passa, fast jag letar som besatt. Likadant i Rumskulla, där finns inte heller någon Sara Christina på rätt datum.

Ibland kan det ju hända att ett barn har antecknats i fel ordning, eller fått fel datum eller årtal. Men två?


b2ap3_thumbnail_KlaraBI18_1869-1871Bild116.png
Källa: Klara BI:18 (1869-1871) Bild 116, Arkiv Digital


Då går jag tillbaka till nästa flyttlängd i Stockholm, nu i Klara församling där de bott innan de kommer till Jakob och Johannes. Här står det tvärtom! Det är Johan som är född i Rumskulla och Sara Christina i Skuttunge. Och detta stämmer. Där finns de, och jag kan nysta vidare i den här släkthistorien.

I Stockholm har jag kunnat följa dem bakåt till 1866. Då har de flyttat in i Klara församling från Adolf Fredriks församling. I Adolf Fredriks flyttlängd hittar jag deras utflyttning samma år, och en notering om inflyttning i november 1857. Men den kan jag inte hitta i inflyttningslängden, trots idogt letande.

I Skuttunge kan jag följa Johan från födseln och framåt, och vill förstås veta på vilka vägar han tar sig till Stockholm. Han lämnar hemmet som 14-åring och blir lilldräng hos prästen och sedan hos en mjölnare. Via drängjobb i Bälinge kommer han till en handlare i Uppsala när han ska fylla 25. Där stannar han i tre år, sedan flyttar han till Stockholm. Stockholm! Det står bara Stockholm och inte vilken församling. Stockholm har många församlingar, så för att hitta honom blir det till att leta metodiskt i den ena efter den andra inflyttningslängden.

Det har jag inte gjort än, så just nu är det några år som jag inte vet vad han har för sig. I stället gick jag vidare till Rumskulla för att leta upp Sara Christina.

Det här är en familj som gäckar mig.

b2ap3_thumbnail_RumskullaAI9_1835-1840Bild183sid174.pngSara Christina finns i födelseboken där hon ska vara, så långt är det inga problem. Familjen flyttar några gånger mellan olika gårdar. Hennes mor är en bondes änka som gift om sig med en 18 år yngre dräng på gården, sedan maken dött. När hon är fem år gammal flyttar de från gården i Gibberyd till torpet Knapelhagen i Övrakulla. 1840 flyttar de därifrån. Men vart? I husförhörslängden står de bara som avflyttade, och varken flyttlängd eller obefintlighetsbok finns för 1840 i Rumskulla.
Bilden: Rumskulla AI:9 (1835-1840) Bild 183 / sid 174, Arkiv Digital.


Så där står jag just nu, med ovisshet om Sara Christinas liv från 1840 till 1866. Och Johans från 1855 till 1866.

I Stockholm heter hon ju Rundgren i efternamn men i Rumskulla har varken hennes mor eller far detta namn. Det vill jag ju gärna veta när hon börjar använda. Hennes far är född i ett torp i byn Runsdal i grannsocknen Hässleby och kanske kommer namnet därifrån.

Vi får se om jag lyckas hitta henne igen.

Det här är en släktkartläggning som jag gör för att det är så himla kul att släktforska. Min bekant har inte bett mig, snarare var det jag som sa att "det kan jag kolla på" när vi kom att tala om hans släkt och att han vet så lite. Självklart kan jag inte låta bli att börja rota i detta. Var det slutar vet jag inte än. Jag har bara hållit på med hans mors släkt än, hans far ska ha växt upp eller levt i Ryssland under sin barndom eller ungdom, så vi får se vad jag kan hitta.

I den här släkten kommer jag bara att ta fram fakta från kyrkböckerna, och inte fördjupa mig. I min egen släkt har jag ständigt pågående forskningsprojekt som jag vill ta det lite mer systematiskt när jag har mer ostyckad tid. Just nu hoppas jag nästan på en regnig sommar, åtminstone lite då och då, så att jag med gott samvete kan sitta inomhus och leta bouppteckningar och annat intressant.

Tillägg den 13 juni:
Den här historien har engagerat flera släktforskare. Stort tack till Bo Persson och Lars Lundell, som hört av sig på mail.
Lars Lundell har bidragit med en del av de pusselbitar jag saknade, nämligen vart Sara Christina tog vägen fram tills äktenskapet med Johan. Via hennes lillasyster Karolina har han hittat familjen och berättar att de flyttade från Rumskulla till Bälinge i Uppland, sedan flyttade Sara Christina först till Uppsala och sedan till Stockholm 1855. Rimligtvis var det i Bälinge eller i Uppsala som de två ungdomarna träffades.
Bo Persson kommer från samma släkt som Sara Christina och har delat med sig av sitt forskningsresultat ner till 1600-talet för den här släktgrenen. Den kommer huvudsakligen från Rumskulla och grannsocknen Hässleby.

Släktforskare är ett fantastiskt släkte! Så redo att hjälpa till och dela med sig. Det glädjer mig in i hjärtat. Tack!

Kommentarer

 • Eva Johansson
  Eva Johansson måndag, 07 juli 2014

  Karl, tack för din information! Det här ska jag titta på när barn och barnbarn åkt hem och jag hinner släktforska igen.

 • Karl Hedberg
  Karl Hedberg fredag, 04 juli 2014

  Hej!

  Det skulle vore bra om alla Stockholms församlingar’s födelse-, vigsel-, död- och flyttningslängder skulle ha blivit indexerad. På Stockholms stadsarkivet, de har indexerat på några församlingar men inte helt ännu. Det tycks att de har stoppat indexering av någon anledning.

  I alla fall, det finns Sara Christina Rundgren och Johan Ersson Ekman i Hedvig Eleonora’s lysnings- och vigselböcker 1767-1872, nämligen under EIa:5 under, sida 710. De gifte sig den 22:a november 1857. Hoppas du skulle hitta dem var de kom från och fram till 1866!

  Lycka till.

  Karl

 • Eva Johansson
  Eva Johansson måndag, 09 juni 2014

  Hej Martin!
  Ja, Anbytarforum är fantastiskt, där jag har jag fått mycket hjälp genom åren. Nu har jag sökt där men inte hittat något om varken Johan eller Sara Christina.
  Med det här inlägget vill jag påtala hur man kan stöta på fel i kyrkböckerna och att man, precis som du, är observant på detta. Sedan är det ju en utmaning också att försöka överlista de gamla prästerna och hitta spåren efter förfäderna ändå. Släktforskningen blir spännande och extra intressant. Hade detta varit i min egen släkt hade jag gjort betydligt mer för att få fram de uppgifter jag nu saknat, men jag kommer ändå att ta upp detta igen och se vad jag kan få fram.

 • Martin Nordling
  Martin Nordling måndag, 09 juni 2014

  Jag har stött på alla möjliga underligheter sedan jag började släktforska höstterminen 2012. Om man använder sig av en andrahandskälla så undrar man om ett avskrivningsfel skett när det kopierats, eller om det var i original.

  Jag använde mig inte av födelsenotiserna precis i början när jag började forska eftersom födelsedatum stod i HFL. Men när jag började kolla födelsenotiser så upptäckte jag att (jag tror det var) min farfars farfars förstfödde vid sitt dop hade fått sin moster angiven som mor och sin mor som dopvittne. Ett misstag som var ganska lätt att konstatera.

  Några generationer tidigare så gifte sig en änkling med en änka och flyttade över till henne med ca hälften av sina barn, större delen av den blandade barnaskaran kom därmed att vara född på 1760-talet (och 1750-talet). När de nygifta sedan fick en dotter så angav prästen att hon var född 1766. Även om jag saknar både vigselnotis för paret och födelsenotis för deras dotter (vigsel och dop skedde troligen i grannsocknen som saknar sådana böcker vid denna tid) så är jag ganska säker på att prästen avsåg att skriva 1776, men fick kortslutning i hjärnan när han läste om de andra döttrarna födda på 1760-talet.

  Flyttningslängder där något är fel har jag också stött på. Jag har en ana som påstås vara född i början på 1800-talet som jag inte känner till de första 33 åren för. Stört omöjligt! Jag har funderat på att anlita en professionell släktforskare för att spåra honom bakåt till födelseögonblicket, men fruktar att få betala betydligt mer än jag vill (man kanske kan lura någon med ett fast belopp och något svävande uppgifter om hur svårt det är så att denne tror sig kunna klara av det på en dag?).

  En hel del annat har jag varit med om. När jag tror mig ha fått fram vad information jag kan utan att säkert ha löst problemet så blir det till att fråga andra om de har lösningen (Anbytarforum är fantastiskt då.).

  mvh
  Martin

 • logga in först för att lämna en kommentar