Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

 • Hem
  Hem Här hittar du alla blogginlägg på sidan.
 • Taggar
  Taggar Visar en lista på taggar som använts i bloggen.
 • Bloggare
  Bloggare Sök efter din favoritbloggare på sidan.
Postad av i Rötterbloggen
 • Teckensnitts storlek: Större Mindre
 • Träffar: 1475
 • 0 Kommentarer
 • Skriv ut

"Hemvändardag" - Släktforskardag

"Hemvändardag" - Släktforskardag

På tal om Släktforskningssafari, som jag skrev om förra veckan, så pågår det hela sommaren det som ibland benämns som ”hemvändardagar” lite varstans över hela landet. Dessa innebär säkert för många kära återseenden med släktingar, som man inte träffar så ofta eller kanske man träffar på släktingar, som man aldrig träffat förut. Man kan få reda på nya saker om sin släkt.

Förra helgen var jag på ett sådant arrangemang. Ja, jag hade egentligen inget att hämta där för egen del, men eftersom det är jag som forskar och håller reda på släkten även åt min man, så var det ändå en givande dag. Vi träffade faktiskt på släktingar till honom, som vi inte tidigare har träffat. Och även släktingar, som vi har kontakt med och träffar lite då och då. Vi var i och för sig inga ”hemvändare”. Nej, det ligger längre tillbaka i tiden – vare sig min man eller hans syskon var några ”hemvändare” men dagen hade sitt berättigande ändå eftersom deras föräldrar föddes och växte upp i den här delen av landet dvs Dalsland.

Den här dagen var solig och varm – förstås. Den här sommaren är ju unik vad det gäller vädret! Gemytlig stämning var det också med underhållning av lokala förmågor av olika klass men ändå roligt att höra. Allt behöver ju inte vara så proffsigt. Jag tycker det är roligt att personer, både unga och gamla, som tycker det är roligt att sjunga, spela och uppträda får chansen. Många är ju dessutom verkligen duktiga. God mat och fika fanns också förstås och en hel del lokalt hantverk. Och en hel massa historier och berättelser om olika personer fick vi oss till livs. Ja, det var en trevlig dag helt enkelt!

Men det ligger förstås en massa arbete bakom en sådan här dag. Många eldsjälar behövs. Tänk så många eldsjälar det måste finnas, som lägger ner massor av arbete helt ideellt med tanke på så många arrangemang som äger rum runt om i landet. Ja, vi kan ju även ta Släktforskardagarna som exempel. Det är många som har lagt ner ett oerhört arbete för årets dagar, det kan jag garantera.  Ni som kommer och besöker oss sista helgen i augusti kommer att träffa på många ”gultröjade” medhjälpare, som alla ställer upp helt ideellt och alla är inte ens släktforskare! Man kan ju faktiskt hjälpa till med mycket ändå. Nu hoppas vi alla i arrangemanget att det ska bli några helt fantastiska dagar. Tror ni vädret håller i sig? Det vore toppen för man kan sitta ute på bryggorna t ex för att fika eller kanske bara för att vila benen en stund. Samtal med personer som man träffar på kan man också passa på att göra ute på bryggorna.

Jag borde nog ta reda på om det finns någon typ av hemvändardagar eller något liknande i mina föräldrars hemtrakter.  Ja, jag borde faktiskt ha lite mera kontakt med min egen släkt! Jag har ju inte många kusiner, så det borde inte vara så svårt. Anledningen till att vi har dålig kontakt är säkert att vi vuxit upp så långt ifrån varande. Vi ses på en och annan begravning, men nu är snart generationen före oss slut, så då tar väl även kontakterna slut om inte någon gör något! Det är kanske jag som ska göra något! Efter att ha varit med om att planera och genomföra sommarens stora evenemang, Släktforskardagarna 2014, så borde det ju inte vara så svårt att samla ihop några kusiner med respektive, eller hur?

Ja, visst är det underbart med sommar! Speciellt när det är sol och varmt. Allt blir så mycket enklare. Men har ni tänkt på att kvällarna redan är mycket kortare? Usch, jag blir deprimerad när jag tänker på det! Jag skulle vilja hålla kvar de där långa, ljusa kvällarna lite till! Sommaren går alldeles för fort, men det är bara att gilla läget. Och faktum är att jag trots allt ser fram emot att börja släktforska igen och det är ju lite svårt under sommaren. Jag har mycket kvar att forska fram! Och kanske även jag hinner att lära mig något under Släktforskardagarna!

b2ap3_thumbnail_20140729_212046.jpg

Kommentarer