Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

 • Hem
  Hem Här hittar du alla blogginlägg på sidan.
 • Taggar
  Taggar Visar en lista på taggar som använts i bloggen.
 • Bloggare
  Bloggare Sök efter din favoritbloggare på sidan.
Postad av i Rötterbloggen
 • Teckensnitts storlek: Större Mindre
 • Träffar: 3913
 • 8 Kommentarer
 • Skriv ut

En hälsning från Sibirien

C4a1c. Koden stirrade på mig... Som ett kryptiskt schiffer på en gammal skattkarta, bad den verkligen om att bli löst... Och jag kunde förstås inte motstå utmaningen att lösa en släktgåta!

 

C4a1c är benämningen på en så kallad "haplogrupp". En haplogrupp är ett begrepp inom DNA-släktforskningen som betecknar en grupp av personer som har liknande DNA-typ och därmed är släkt. Haplogrupperna benämns med olika bokstavs-/sifferkoder och när vi i Sverige DNA-testar oss, tillhör vi vanligen grupper med namn som H2a, U5b, J1c eller T2.

 

Men vi ska inte tillhöra C4a1c! För att travestera Tage Danielsson: Den DNA-typen är så ovanlig att den inte finns! Fast bara lite…

 

Men trots det har en kvinna här uppe i norr visat sig ha just DNA-typen C4a1c. Och det är hon ensam om i hela Europa! Denna DNA-typ liknar det DNA som fanns hos Maya- och Inkaindianerna. Detta kittlade naturligtvis fantasin rejält och jag var förstås tvungen att dyka ner i detta mysterium. Var kunde detta ovanliga DNA ha kommit ifrån?

 

Eftersom den typ av DNA vi har att göra med här följer den raka kvinnolinjen genom generationerna, blev första steget att kartlägga kvinnans mödernelinje så långt möjligt. Hennes mormorsmormorsmormorsmormorsmormor visade sig vara Malin Biörsdotter, född ca 1652 i Själevads socken utanför Örnsköldsvik. Malin Biörsdotter är alltså den första kända kvinnan i Europa som burit detta ovanliga DNA. Men var kom det ifrån? Var hade hennes mödernelinje sitt ursprung?

 

En resa på 800 mil

Svaret dök upp strax innan jul, när jag satt och googlade C4a1c för att se om det kommit några nya rön. Det hade det! En ny rysk forskningsrapport hade just publicerats. I forskningsprojektet hade man DNA-testat nästan 600 personer i olika ursprungsbefolkningar och där fanns drygt 50 personer med just denna DNA-typ. Och nu kommer det spännande: De tillhör alla ett folk som kallas Evenker och lever i östra Sibirien, 800 mil från Örnsköldsvik!

 

b2ap3_thumbnail_C4a1c-karta.jpg

 

Så någon gång före 1600 har alltså en kvinna från östra Sibirien kommit den långa vägen till norra Ångermanland och därmed fört med sig det ovanliga DNA:t till Sverige. Sådant här sätter verkligen igång fantasin. Hur kom hon dit? Var det en förflyttning som skedde över flera generationer eller var det en enskild kvinna som flyttade hela denna väg?

 

Om förflyttningen från Sibirien till Sverige skett över många generationer, tvärs genom Ryssland, borde det ha lämnat spår i form av fler personer med DNA-typen C4a1c "på vägen". Men det finns ännu inga DNA-testade personer väster om Sibirien, som visat sig ha denna DNA-typ. Nu kan det förstås bero på att slumpen gör att ingen av dessa eventuella DNA-bärare ännu testat sig. Men vad skulle kunna vara alternativet?

 

Vikingar?

En tanke är att det skulle kunna vara så att vikingar seglat längs nordostpassagen i ishavet och vid den sibiriska kusten tagit med sig någon eller några kvinnor hem. Vikingar seglade bevisligen till Murmansk vid ishavskusten, så varför inte ännu längre? DNA har tidigare visat att vikingarna tycks ha tagit med sig kvinnor från Nordamerika till Island och om de seglade så långt åt nordväst, kan de mycket väl ha seglat lika långt åt nordöst.

 

Fyndet av DNA-typen C4a1c utanför Örnsköldsvik väcker många frågor och sätter fantasin i rullning. Det är detta som är så spännande med DNA. Det öppnar en springa i en dörr mot den djupa historien och låter oss kika in. Ju fler som testar sig i världen, desto mer öppnar sig dörrspringan och låter oss förstå lite mer av vad som hände i en tid långt före de skriftliga källorna.

 

P.S.

 

Nu har det tillkommit en person till i Sverige som bär C4a1c. Och när vi följer den personens mödernelinje, visar det sig att den kommer från en 1600-talskvinna i Själevads socken. Hon var därmed granne till Malin Biörsdotter! Dessa två kvinnor har alltså en gemensam anmoder före mitten av 1600-talet och denna anmoders mödernelinje härstammar från Sibirien.

Kommentarer

 • Peter Sjölund
  Peter Sjölund fredag, 27 februari 2015

  Så kan det förstås också vara. Synd att det inte finns några tillgängliga tester från norra Kina, men mongolernas härjningar är en av vägarna som detta ovanliga DNA kan ha kommit till Sverige. Framtiden får utvisa och vi väntar med spänning på att det ska dyka upp fler C4a1c i Europa eller på vägen till Europa.

 • Christer Leopold
  Christer Leopold onsdag, 25 februari 2015

  Mycket intressant. Men kopplingen till Sibirien är inte självklar. Det finns nämligen betydligt fler Ewenker i norra Kina än i Sibirien. Hur några sådana kommit till Sverige är förstås svårt att förstå. Kanske finns det en koppling till Djingis Khan. Hans rike sträckte sig ju från Kina till Europa.

 • Peter Sjölund
  Peter Sjölund torsdag, 13 februari 2014

  Claes-Göran: Det är alltid värdefullt om man har möjlighet att testa sina föräldrar. Dels har de mer DNA kvar från tidigare generationer och dels får du koll på om de personer du är DNA-släkt med finns på pappas eller mammas sida.

  Själv har jag bara testat min mamma, förutom mig själv, eftersom pappa inte längre finns i livet. Men trots att bara mamma är testad får jag möjligheten att se via vilken förälder släktskapet kommer. Om mamma matchar min släkting, så går släktskapet via henne och om hon inte gör det, måste släktskapet komma via pappa.

 • Mattias Ranfors
  Mattias Ranfors tisdag, 11 februari 2014

  Intressant läsning! Tack för det Peter!

 • Claes-Göran Magnusson
  Claes-Göran Magnusson tisdag, 11 februari 2014

  Undrar om man vinner något på att skicka in prover från sina föräldrar istället för från en själv!?

 • Claes-Göran Magnusson
  Claes-Göran Magnusson tisdag, 11 februari 2014

  Tack för artikeln, den var intressant. Man blir sugen på att kolla upp sitt DNA ...

 • Peter Sjölund
  Peter Sjölund måndag, 10 februari 2014

  Ja, visst är det spännande! Människors rörlighet har helt klart varit stor även före och under medeltiden. Med hjälp av DNA kan man se många resultat av vikingarnas långa färder i både västerled och österled. Kanske, kanske är ovanstående kvinnliga DNA resultat av detta också.

  Leveranstiderna kan kännas långa, men oftast kommer svaret före beräknat leveransdatum, så håll ut :)

 • Barbro Stålheim
  Barbro Stålheim måndag, 10 februari 2014

  Intressant, man bara undrar hur detta har gått till! Om det hade varit 1700-tal hade det kanske inte varit så konstigt med tanke på alla svenskar som då var krigsfångar i Sibirien.
  Vårt DNA svar kommer först i mars - det verkar vara 3 mån väntetid på svaren från USA nu.

 • logga in först för att lämna en kommentar