Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

 • Hem
  Hem Här hittar du alla blogginlägg på sidan.
 • Taggar
  Taggar Visar en lista på taggar som använts i bloggen.
 • Bloggare
  Bloggare Sök efter din favoritbloggare på sidan.
Postad av i Rötterbloggen
 • Teckensnitts storlek: Större Mindre
 • Träffar: 1943
 • 0 Kommentarer
 • Skriv ut

"Det grå guldet"

"Det grå guldet"

 

 

För några veckor sedan såg jag Christopher O´Regan på TV. Han visade upp ett mycket gammalt fotografi på en man, Gustaf Löwenhielm född 1771. Ganska häftigt med ett fotografi på en man född på 1700-talet tyckte Christopher och jag håller med. Detta foto togs i fotots barndom och kallas dagguerrotyp.

Christopher talade också om ”det grå guldet” – något som vi alla bör ta till oss. Det kan inte sägas nog många gånger. Vad han menade är att vi måste ta tillvara de skatter i form av minnen, erfarenheter och kunskaper, som finns hos våra gamla innan det är för sent. Detta har vi väl lite till mans drabbats av. Själv grämer jag mig över alla frågor jag aldrig ställde. Jag är själv inte purung längre så snart är det jag som sitter inne med detta "gråa guld",  d v s en massa kunskap, som jag själv kanske ska ta ansvar för att det blir sparat för eftervärlden. Många av oss har säkert också ett flertal gamla fotografier liggande, och i många fall vet vi kanske inte ens vem som är avbildad. Det är synd att vi inte i tid tog reda på det – om det nu var möjligt förstås. Min farmor var förutseende, hon har skrivit namn på många av sina fotografier åtminstone de som är på våra släktingar, hennes syskon t ex och deras fruar och barn. Eftersom det sägs att liknar henne i mycket så försöker jag givetvis att göra det samma med mina fotografier.

Häromdagen fick Cristopher O´Regan ta emot 2014 års stora retorikpris för sitt ”välartikulerade och vårdade språk”. Han kommer att vara en av våra föreläsare på Släktforskardagarna. Jag kommer nog inte att kunna lyssna på honom – tyvärr. Det blir nog så att vi i ”arrangörsstaben” inte hinner med att gå på några föredrag! Vi måste ju ta hand om alla våra besökare och se till att det blir ett jättebra arrangemang i Karlstad. Men den som inte har de bekymren borde inte missa att lyssna till honom. Man behöver inte vara släktforskare för att komma Karlstad CCC 30-31 augusti och Cristopher O´Regan kommer att vara där båda dagarna!

Bara att få lyssna till Christopher är värt ett besök på mässan och är man ändå där ska man absolut passa på att kika runt bland alla utställare. Det kommer att finnas utställare, som kan intressera även icke hängivna släktforskare. Du kan läsa på vår hemsida vilka som hittills är anmälda och kolla även på Facebook, där kommer så småningom en del presentationer av utställare.

 

 

 

 

Kommentarer