Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

 • Hem
  Hem Här hittar du alla blogginlägg på sidan.
 • Taggar
  Taggar Visar en lista på taggar som använts i bloggen.
 • Bloggare
  Bloggare Sök efter din favoritbloggare på sidan.
Postad av i Rötterbloggen
 • Teckensnitts storlek: Större Mindre
 • Träffar: 2170
 • 5 Kommentarer
 • Skriv ut

Bland bybor och baddjävlar

Bland bybor och baddjävlar

Sedan slutet av 1880-talet tillbringar min familj sommaren på en ö i Stockholms skärgård. Det var min morfars far som, hemkommen från 25 framgångsrika år i Ryssland, vistades några säsonger på pensionat här på ön och som därefter lät bygga sig en sommarvilla, som han kallade Talludden. Huset med sina nio rum, punschveranda,  jordkällare, snickarbod och mangelbod samt utedass (tvåhåls) hade vi sedan i 80 år. Tyvärr byggde ”farfar” på ofri grund, vilket medförde att vi så småningom blev vräkta, varvid den underbara villan med sin snickarglädje och sitt koppartak tvångsinlöstes för den facila summan 29.500 kronor.

Efter 25 år av somrig husvilla, lyckades det oss dock för ca 15 år sedan att återskapa åtminstone en del av vårt paradis. Morfars far hade nämligen också köpt några hektar ängar, berg och skog på samma ö och efter sju sorger och sju gånger sjuttio bedrövelser, fick vi till sist det efterlängtade bygglovet. Tillbaka på ön njuter vi nu av den säregna skärgårdsnaturen, havet, skogen och ängarna, och känner oss på något sätt återbördade. Exilen är över!

Helt accepterad blir man emellertid aldrig såsom varande ”utböling” i skärgården. Det hjälper inte att släkten har varit här sedan 1880-talet och faktiskt äger mark alltsedan dess. Vi härstammar ju inte från släkterna Österman eller Westerman, och det är en oändlig rangskillnad mellan dessa och oss utsocknes, en rågång som inte ens den lekfulla dragkampen mellan bybor och baddjävlar på midsommarafton förmår överbrygga.

Ändå är denna kvardröjande uppsortering av människor på våra attraktiva semesterorter ett intet mot den högst verkliga och potentiellt farliga segregation vi upplever i våra städer och samhällen i dag, med ”etniska svenskar” i sina kvarter och stadsdelar, ”utrikesfödda” i sina. Denna utveckling är förmodligen inte planerad, men man har inte heller försökt motverka den. Och framför allt har man inte brytt sig om att studera och lära av historien. Eller litteraturen. Kan politiker och samhällsplanerare av idag sin Wilhelm Moberg, sin Moa Martinsson och sin Astrid Lindgren? Eyvind Johnson? Sara Lidman? Charles Dickens? Förmodligen inte!

Som släktforskare kan vi knappast undgå att komma i kontakt med det gamla klassamhället med överklass, medelklass och underklass – ”fint folk” och ”enkla människor” både i städerna och på landsbygden. Vi lär oss förstå skillnaden mellan självägande bönder, torpare och statare, mellan fabriksägare, bokhållare, arbetare och daglönare, mellan adelsfröknar, mamseller, dejor och pigor. Vi noterar hur klassgränserna så småningom bleknar bort och hur välstånd och någon sorts jämställdhet börjar spira. Hur murarna människor emellan rivs för att sedan återuppstå i ny oönskad skepnad, där etniskt ursprung, snarare än duglighet och flit, avgör var du bor och hur du har det.

Ungefär som i skärgården …

 

Bilden:

Villa Talludden färdig! Bilden från 1894 visar det ståtliga skärgårdhuset i all sin glans och den stolte byggherren, Bror Johan Sandgren (1829-1917) sitter på andra våningens balkong och beundrar utsikten tillsammans med dottern Emma (1867-1944). Nere på marken står yngste sonen Ernst Ludvig Sandgren (1882-1950). Familjen har nyligen återvänt från ett kvartssekel i Ryssland.

Kommentarer

 • Ted Rosvall
  Ted Rosvall måndag, 28 juli 2014

  Hej Tim,
  Den här frågan platsar väl egentligen bättre på Anbytarforum, men helt allmänt skulle jag vilja ge följade råd. Tag reda på NÄR och med namnet Löhman uppstår i din familj. Om det är på 1800-talet är det kanske ett soldat- eller hantverkarnamn, kanske taget från en by eller rote i Sverige någonstans. Är det från 1700-talet eller tidigare kan man kanske börja fundera på om det kan vara en invandrarfamilj, smeder kanske, från Tyskland eller så. Lycka till.

 • Tim Löhman
  Tim Löhman måndag, 28 juli 2014

  Hej Ted, tack för en underhållande blogg.

  Med tanke på att du är en klippa på släktforskning, har du något tips på hur man tar reda på betydelsen/ursprunget av sitt namn? Jag heter som du kan se Löhman, men har ingen aning om ursprunget eller betydelsen av detta namn. Är Löh en gammal stavning för Löv? Kan det vara tyskt?

  Tacksam för svar!

 • Irene Johansson
  Irene Johansson torsdag, 24 juli 2014

  Tror inte Ted Rosvall är så politiskt okunnig och naiv som han
  framställer sig själv. Men, om så skulle vara fallet, vill jag re-
  kommendera honom att lämna skönlitteraturen ett tag och i stället
  ta del av aktuell fakta presenterad på den kunniga och kloka
  debattören Merit Wagers hemsida http://meritwager.wordpress.com/
  - dit våra politker borde göra honom sällskap.

  Sommarhälsningar

  Irene Johansson
  Borås

 • Ted Rosvall
  Ted Rosvall onsdag, 23 juli 2014

  Härligt! Äntligen en reaktion på ett blogginlägg!
  Att Irene ogillar min text är inte så svårt att se, men jag har absolut ingen aning om varför jag denna gång har hamnat i diket. Vad är det som inte stämmer med verkligheten? Vilka myter avses, och vilka fakta är det som får stryka på foten?
  Utveckla gärna!
  TED

 • Irene Johansson
  Irene Johansson onsdag, 23 juli 2014

  Ted Rosvall är en erkänt kunnig släktforskare som skriver underhållande,
  men här slirar det betänkligt för att slutligen hamna i diket. Tydligen har
  var tid sina myter, då verklighet och fakta får stryka på foten, för ända-
  målet att bekräfta önskvärda uppfattningar.

 • logga in först för att lämna en kommentar