gustav adolf medaljI år prisas nitton framstående forskare av Kungl. Gustav Adolfs Akademien, som har som uppgift är att främja forskning om svensk folkkultur. En av pristagarna är Sveriges Släktforskarförbunds styrelseledamot, förre landsarkivarien Carina Strömberg.

Priset får hon för sina insatser som eldsjäl bakom åtskilliga regionala forskningssammankomster i Vilhelmina, där lokalhistoria och folkkultur på ett mångfacetterat sätt kommit att belysas.

Kunglig akademi grundad 1932

Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur grundades den 6 november 1932, på 300-årsdagen av Gustav II Adolfs död 1632. Initiativtagare var professorn i nordisk ortnamnsforskning vid Uppsala universitet Jöran Sahlgren, som blev akademiens förste sekreterare.

Gustav II Adolf har gett namn till akademien på grund av det berömda memorial "för antikvarier och hävdasökare" som kungen utfärdade den 20 maj 1630. Memorialet, som författades av den i släktforskarkretsar berömde Johannes Bureus (Johan Bure), uppmanade till inventering av allt som landet kunde erbjuda till kunskap om det förflutna: fornminnen och handskrifter, seder, sägner och visor, ord och namn.

Prissumman på 40 000 kronor delades ut vid Akademiens högtidssammanträde under måndagen den 6 november 2017 i Rikssalen på Uppsala slott.

Här kan du läsa mer om pristagarna

Bilden: Medalj av silver för Kungl. Gustav Adolfs Akademien med kungens porträtt i relief. Bildkälla: Örebro läns museum.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button