Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

Veckans svenskamerikan – Earl Warren

Du har rätten att vara tyst. Det du säger kan och kommer att användas mot dig vid rättegång... Den som någon gång har sett en amerikansk deckare känner igen den nötta frasen. Men visste du att det är en svenskättling som instiftat lagen som gör det obligatoriskt att rabbla upp rättigheterna i samband med att polisen gör ett gripande?

250px Earl WarrenEarl Warren föddes den 19 mars 1891 i Los Angeles, Kalifornien. Hans föräldrar var den norskfödde Eric Mathias (Matt) Halvorsen Warren (1864-1938) och den svenskfödda Christine Emma (Crystal) Hörnlund (1858-1940). I familjen fanns också systern Ethel (1886-1966). Earls farfar och farmor hade emigrerat med familjen från Norge 1866 och hans morföräldrar, som var baptister, hade utvandrat från Sverige.

Han studerade juridik och 1914 tog han sin examen. Han klättrade i karriären på privata advokatfirmor och 1925 blev han erbjuden det prestigefulla jobbet som distriktåklagare. Hans popularitet växte och 1939 utsågs han till Kaliforniens justitieminister. Vid guvernörsvalet i Kalifornien några år senare besegrade han den sittande guvernören. Han omvaldes 1946 och 1950. Motkandidaten 1950 var den avlidne presidenten Franklin D Roosevelts son James.

I presidentvalet 1948 var han republikanernas vicepresidentkandidat, men valet vanns av demokraternas Harry S. Truman. Earl försökte 1952 bli republikanernas presidentkandidat, men förlorade nomineringen mot Dwight D. Eisenhower som i stället utsåg Richard Nixon till vicepresident efter valsegern. Earl ansåg att Nixon var hans politiske fiende. Planer fanns att utnämna Earl till inrikesminister eller riksåklagare, men då chefsdomaren i högsta domstolen plötsligt avled fick Earl, efter många turer, i stället överta hans post.

Instiftade lag mot rasism

Earl var delaktig i flera viktiga lagändringar till exempel att brottsmisstänkta skulle ha rätt att bli upplysta om sina rättigheter och sin rätt till försvarsadvokat – något som förekommer i var och varannan TV-deckare och dokusåpa i dag. Mest kontroversiell var lagändringen som förbjöd rassegration i skolan, en lagändring som gjorde honom mycket impopulär i stora delar av sydstaterna.

Trots att han var republikan välkomnade han Kennedys seger 1960 över antagonisten Nixon i presidentvalet. Som chefsdomare fick han svära in den nyvalde presidenten vilken han kom att komma bra överens med.

När Kennedy mördades i Dallas 22 november 1963 fick Earl i uppdrag av president Johnson att vara ordförande för kommissionen som utredde mordet. Warrenkommissionen, som den kom att kallas, kom fram till att Lee Harvey Oswald hade utfört dådet ensam. En majoritet av amerikanerna trodde dock att viktiga fakta undanhölls. Slutsatsen ifrågasätts fortfarande av många konspirationsteoretiker.

I presidentvalet 1968 ställde Nixon upp igen och Earl beslutade sig för att gå i pension för att slippa svära in sin trätobroder om denne skulle vinna valet. En ny domare utnämndes av president Johnson, men då senaten vägrade att godkänna honom blev Earl ändå tvungen att svära in Nixon. Senare samma år kunde han dock gå i pension. Kanske kände han en viss skadeglädje när Watergateskandalen briserade några år senare.

Warren gifte sig 1925 med den svenskättade Nina Palmquist Meyers (1893-1993) med vilken han fick barnen Virginia (1928-2009), Nina Elizabeth (född 1933), Earl Jr, Dorothy (1931-86) och Robert. Hustrun hade sonen James Cleveland (1919-91) från ett tidigare äktenskap.

Earl avled den 9 juli 1974 i Washington DC. Han tilldelades postumt Frihetsmedaljen 1981.

Bild: Earl Warren. Foto: Harris & Ewing (firma)