Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

Släktforskares DNA avslöjade massmördaren

EAR SketchesTre fantombilder som FBI fokuserade på när de öppnade fallet på nytt 2016. Bildkälla: Wikimedia commons.

En av veckans stora nyheter i USA är att den så kallade "Golden state-mördaren" gripits. Den före detta polisen, Joseph James DeAngelo, 72, greps i tisdags, misstänkt för fler än femtio våldtäkter och tolv mord. Det var DNA som till sist ledde till genombrottet i utredningen, men inte bara hans eget – utan även hans avlägsna släktingars.

Enligt en artikel publicerad i The New York Times den 26 april hade utredarna kunnat konstatera att samma gärningsman begått ett flertal brott, bland annat inbrott, våldtäkt och mord, av matchande DNA-prov som samlats in från brottsplatserna, men utan att få träff i något brottsregister.

Då skapade de en profil med hans DNA på en "genealogisajt" där de med hjälp av DNA-träffar på avlägsna släktingar kunde ringa in en misstänkt, som fram till dess inte hade varit aktuell i utredningen. När de senare på andra vägar lyckats få fram den misstänktes DNA kunde de konstatera att de hade en direktträff.

DNA-företagen nekar till inblandning

Enligt Ray Bondi, utredningschef för Sacramento County Sheriff´s Department under tiden som brotten begicks, ska den misstänkte ha varit helt utanför radarn tills för bara en vecka sedan. Enligt honom var det kunskapen om hans avlägsna släkt som utredarna "på ett rätt komplicerat vis lyckades använda" för att hitta den misstänkte massmördaren, det säger han i en intervju för The New York Times.

I hur stor utsträckning man tagit hjälp av släktforskare för att ringa in den misstänkte framgår inte och flera av representanterna för de stora DNA-släktforskningsföretagen har gått ut med att de inte ska ha varit inblandade i jakten på mördaren. Om så ändå skulle visa sig vara fallet uppstår naturligtvis etiska problem, särskilt om användarna inte har gett sitt tillstånd till att deras DNA får matchas mot brottsmisstänkta.

Lokaltidningen Sacramento Bee skriver också att det var med hjälp av DNA-släktforskning som ljuset riktades mot James DeAngelo och de hänvisar till en anonym källa inifrån Sacramento District Attorney's Office.

Mer om trassliga avtal i Släkthistoriskt Forum

tidningar med puff tygpaseVad ger man egentligen sitt medgivande till när man gör ett DNA-test?

Den frågan kommer vår egen DNA-expert Peter Sjölund besvara i nästa nummer av Släkthistoriskt Forum, som kommer ut i juni.

Missa inte det! 

beställ din prenumeration i dag och få en snygg påse på köpet.