Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

Efterlysning – minnen av Selma

Selma LagerlofSelma Lagerlöf. Foto: Dan Gunner/Värmlands museum. Bilden är beskuren.

Brev som skickats till Selma Lagerlöf under hennes liv finns det mängder av på Kungliga biblioteket (KB). Men vad svarade hon? Projektet Minnen av Selma söker nu svar på den frågan genom att efterlysa brev i privat ägo, skrivna av nobelpristagaren.

Selma Lagerlöf var en ovanligt folkkär författare och många kände sig manade att skriva brev till henne. På webbsidan Minnen av Selma finns några av de brev som skickats av allmänheten till Selma Lagerlöf tillgängliggjorda och syftet med projektet är att försöka svara på frågan vad hon svarade alla dem som skrev till henne. Det är betydligt svårare att ta reda på eftersom dessa brev inte finns i någon samling, utan kan ha gått i arv i familjer eller hittats av en slump.

Projektet efterlyser därför brev skrivna av Selma Lagerlöf och på webbsidan finns ett formulär där man kan skicka in bilder på brev man har i privat ägo. Det har redan kommit in ett antal exempel på sådana brev i samband med några radioinslag som gjordes i början av 2017 och tanken är att samlingen med brev från Selma Lagerlöf till privatpersoner ska växa.

Breven från allmänheten som skickades till Selma Lagerlöf utgör en del av vad som finns i Selma Lagerlöf-samlingen på KB och du som har ett brev från Selma Lagerlöf kan kanske till och med ha turen att få det matchat med ett brev i KB:s samling.

Materiella och berättade minnen

Projektet söker också materiella minnen av Selma Lagerlöf – souvenirer, vykort, teckningar eller kommersiella produkter som har med henne att göra. Bilder på sådana kan man posta på projektets Facebooksida där man också efterlyser personliga berättelser – exempelvis om möten med henne. Här hittar du Minnen av Selma på Facebook.

Minnen av Selma Lagerlöf är ett medborgarforskningsprojekt som bygger vidare på ett tidigare projekt, Läsarnas Lagerlöf, där allmänhetens brev till Selma Lagerlöf undersöktes, här kan du läsa mer om det projektet.