historiskt orto 1960 960x411Just nu utvecklar Lantmäteriet en tjänst för nedladdning av historiska ortofoton som öppen data.

Den 1 september i år gjordes de historiska ortofoton man hittills hunnit med att digitalisera tillgängliga för alla, utan licensavgift och med förenklade användningsvillkor.

I skrivande stund finns 400 000 historiska flygfoton från hela landet digitaliserade&nbsp"- och mer ska det bli. En miljon av fotografierna ska vara digitaliserade och tillgängliga gratis via Lantmäteriets webbplats till 2028.

Innan tjänsten är färdigutvecklad erbjuder Lantmäteriet en tillfällig lösning på hur bilderna kan laddas ned, för att användare redan nu ska få tillgång till dem.

Rikstäckande för 1960

Bilderna, som är tagna av Lantmäteriet från 1920-talet och framåt, visar hur landskap och bebyggelse förändrats de senaste hundra åren.

Målsättningen är att skapa ett rikstäckande lager av historiska ortofoton för olika referensår, till exempel 1960. Begreppet referensår avser här ett årtal plus minus cirka 5 år, för merparten av landet.

Just nu finns rikstäckande ortofoton från flygfotograferingen mellan åren 1956 och 1966 tillgängliga på Lantmäteriets webbplats, alltså för referensåret 1960. Nästa referensår på tur är 1975.

Den tillfälliga lösningen för hur du kan ladda ned kartorna är dessvärre rätt omständig, men det kan naturligtvis vara väl värt besväret att sätta sig in i hur man gör.

Här läser du mer om databasen med historiska ortofoton och hur du kan ta del av dem

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button