Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

Veckans svenskamerikan – Olle i Skratthult

Årets första svenskamerikan var under en tid omåttligt populär i USA:s svenskbygder. Bondkomikern levde i en tid då underhållningsvärlden genomgick stora förändringar, något som också speglas i hans livshistoria.

olle i skratthultHjalmar "Olle i Skratthult" Peterson, föddes 7 februari 1886 i Munkfors, Värmland. Hans föräldrar var Johannes Petersson (1857-1903) och Elisabet Karlsson (född 1856). 1906 emigrerade han till Minnesota och tog arbeten som dräng och murare.

Efter en tid gjorde han succé som sångare och underhållare på en lantbruksmässa i Willmar. Han åkte tillbaka till Sverige i november 1909 för att turnera med svenskaamerikanska kvartetter och anammade då de svenska bondkomikernas repertoarer.

Turnerande i svenskbygderna

Tillbaka i USA tog han artistnamet "Olle i Skratthult" och började uppträda som bondkomiker i svenskbygderna. Efter några år turnerade han med ett sällskap på ett tjugotal personer och de stannade oftast bara en kväll på samma plats. Uppträdandena innehöll både sång, dans och skådespel. När gruppen var i New York stannade man lite längre för att hinna göra grammofoninspelningar. Hjalmar spelade in totalt 46 sånger varav "Nikolina" såldes i 100 000 exemplar. Här kan du lyssna på den på YouTube.

Efter några år började hans popularitet att dala av flera anledningar. Han uppträdde bara på svenska och allt färre hade det som modersmål, depressionen kom och emigrationen från Sverige hade i stort sett upphört. Han turnerade med ett minskande sällskap och till slut uppträdde han bara som soloartist. Han övergick då till att uppträda på radio och på 1940-talet drev han en dansrestaurang i Michigan.

Ny karriär inom Frälsningsarmén

När hans andra hustru avled 1949 slutade han helt med underhållning och tre år senare blev han frälst och gick med i Frälsningsarmén. Här kom han att uppträda med gospelsånger och vann återigen stor popularitet.

Två gånger var han gift. Först 1917-33 med norrländskan Olga Lindgren (1896-1986) som han uppträdde tillsammans med. Hon hade emigrerat till USA 1913. Han gifte om sig med Mora Grace Engelbertson (1911-1949) och de fick sonen Karl (1936-2010). Hjalmar avled den 24 juni 1960 i Minneapolis.