Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

Släktforskarföreningen i Borås prisad för kulturhistoriskt arbete

De Sju Häradernas kulturhistoriska förening har i år utsett Borås släktforskare till årets kulturhistoriska förening i Sjuhärad 2017. De föräras med diplom och 10 000 kronor för sina sin kulturhistoriska gärning som bland annat omfattar spännande digitaliseringsprojekt, nätverksbyggande och ungdomssatsningar.

Självklart tar Rötter tillfället i akt och pratar föreningsarbete med en som verkligen vet hur det går till: Borås släktforskares ordförande Viktoria Jonasson, som dessutom är ledamot i Sveriges Släktforskarförbunds styrelse.

Viktoria Jonasson litenVad betyder det lokala föreningsarbetet för dig?

– Gemenskap med så många intressanta människor! Både med andra släktforskare och med kontaktpersoner inom övrig kulturverksamhet. Man lär sig så mycket av andra och träffar så många som man inte skulle haft kontakt med annars. Dessutom är det alltid härligt att få se hur lycklig någon blir som hittar sitt första släktforskarfynd eller lyckas lösa ett gammalt släktforskarproblem.

I motiveringen nämns bland annat att ni satsar på ungdomsarbete – kan du ge ett exempel på hur det arbetet har sett ut?

– Vi har haft samarbete med en högstadieskola där släktforskning var en valbar aktivitet. Eleverna var en gång på stadsarkivet (med stöd både från arkivets personal och funktionärer från oss) och två gånger i vår lokal för att få prova att forska själva.

Och så sportfrågan: Hur känns det som ordförande att er förening utnämnts till årets kulturhistoriska förening?

– Det är ett fint kvitto på att vi är på rätt väg! Vi har försökt bredda oss lite och haft en del kulturhistoriska satsningar för att kunna placera in våra anor i ett sammanhang. Vi vill att släktforskning inte bara ska förknippas med en massa årtal och namn, det blir mycket mer spännande om man lyckas ge anorna lite kött på benen och försöka komma närmare både historien och personerna. Och så är jag otroligt stolt över att vi har så många medlemmar som hjälper till i olika projekt, vi har en bra gemenskap i föreningen och de gör ett proffsigt jobb.

Här kan du läsa mer om priset i Borås Tidning

Bild: Viktoria Jonasson. Foto: privat