Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

Nytt projekt – Sveriges befolkning 1860

Sveriges dödbok 7 har gått in i produktionsfasen för "förhandsskivan", som ska vara klar i slutet av november i år. Arbetet fortsätter med sikte på en slutversion ett år senare. Vad händer sedan?

Förbundet behöver ett nytt projekt som kan bygga på den unika tillgång som släktforskarrörelsen har i sina många frivilliga registrerare landet runt. Förbundsstyrelsen vill därför satsa på en databas över Sveriges befolkning 1860.

Första folkräkningen

1860 års folkräkning var den första som genomfördes efter det att Statistiska centralbyrån (SCB) inrättats 1858. Församlingarna levererade förteckningar över sina innevånare till SCB med utgångspunkt i husförhörslängderna. I förhållande till de senare folkräkningarna har 1860 års vissa svagheter: dels anges inga fullständiga förnamn utan bara initialer, dels anges enbart födelseår – inget datum. Dessutom finns sökbara uppgifter hos SVAR bara för ett enda län – Jämtlands.

Uppgift för släktforskare

För dem som engagerar sig som registrerare i detta projekt blir uppgiften att med hjälp av i första hand husförhörslängderna komplettera SCB:s förteckningar med förnamn och födelsedatum och naturligtvis samtidigt att med släktforskarens kritiska öga rätta eventuella fel och göra andra kompletteringar som kan behövas.

Som grund för projektet måste SCB:s förteckningar skannas och göras tillgängliga digitalt. Förbundet samarbetar här med Riksarkivet och – genom Riksarkivet – med FamilySearch. Sedan gäller det att skapa en mall för registreringen.

Siktet ställt på 2020

Förhoppningsvis kan registreringsarbetet påbörjas under första halvåret 2018 och en databas med Sveriges befolkning 1860 vara klar för publicering till Släktforskardagarna 2020.

forbundets skivor

Tre databaser på dvd utgivna av Sveriges Släktforskarförbund, den fjärde i samarbete med Riksarkivet. Bild: Sveriges Släktforskarförbund