Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

Skaraborg lockar turister med släktforskning

skaraborg amerikaner webb

 Nöjda amerikaner. Foto: Annelie Jonsson

I Skaraborg satsar man på släktforskarturism. En delegation på sex amerikaner besökte Skara, Tidaholm och Falköping i somras och fick med hjälp av lokala släktforskare veta mer om sina svenska rötter.

Det handlar om ett skräddarsytt resepaket där de lokala turistföreningarna tagit hjälp av släktforskare för att locka amerikaner att komma till Skaraborg för att söka sina svenska rötter. Det är en del av det så kallade Skaraborg & Rockford USA-samarbetet, som syftar till att på flera sätt stärka handel och samarbete mellan orterna i Sverige och USA.

Släktträffar del av reseupplevelsen

Släktforskarna som hjälpt amerikanerna är en grupp som samlats ihop av Annelie Jonsson, erfaren släktforskare hemmahörande i Falköping som driver webbsidorna emigrant.se och falbygdsanor.se. Hon berättar att upprinnelsen till projektet är hennes vänskap med Linnea Bengtsson – internationell affärsutvecklare åt Skaraborg i USA och en av projektledarna för resan.

Under sitt arbete i Rockford hörde hon att flera amerikaner ville lära sig mer om sina svenska rötter, men att inte de visste hur. Så föddes idén att anordna temaresor där släktforskare i Sverige hjälpte de amerikanska resedeltagarna med släktforskningen och förberedde släktträffar med svenska släktingar som en del av reseupplevelsen, berättar Annelie Jonsson.

Kompetent projektgrupp

Annelie Jonsson samlade ihop en projektgrupp av duktiga släktforskare, närmare bestämt Kjell-Åke Filipsson, Elisabeth Bergstrand, Sven-Olof Ask och Anna-Lena Hultman. Före avresan till Sverige fick amerikanerna kontakt med en av de svenska släktforskarna i Skaraborg som tog reda på mer om den svenska släkten för att sedan på plats i Sverige kunna hjälpa amerikanerna att besöka platser och nu levande släktingar. 

Som projektledare har Annelie Jonsson inte själv hunnit med att forska åt amerikanerna. Hon har haft fullt upp med att leda projektet. Men hon berättar att hon är väldigt glad att hon fått vara med och utveckla idén.

– Eftersom jag är emigrantforskare i grunden tycker jag att det är väldigt roligt att ha fått vara med om en sån här sak. Projektet kommer att fortsätta under nästa år och det ser jag verkligen fram emot, säger hon.

Även de besökande amerikanerna verkade vara mycket nöjda med sin upplevelse.

– Jag är jättenöjd med resan och jag har faktiskt fått träffa släktingar som jag inte visste jag hade, helt otroligt, säger deltagare Beth Housing från Chicagoområdet (översättning Linnea Bengtsson).

SwedGen

Anna Lena HultmanAnna-Lena Hultman (bild t. höger) i projektgruppen är ett känt namn i släktforskarkretsar och bland emigrantforskare i synnerhet. Hennes förening SwedGen har även den dragit amerikanska turister till Sverige i jakt på sina rötter. Senast 2016 kom ett tjugotal släktforskarsugna amerikaner till Falköping och nästa år planerar föreningen att ha Alingsås som utgångspunkt.

– Men vårt upplägg har varit lite annorlunda. Vi kallar det "homecoming weeks" och i stället för att släktforska åt amerikanerna har vi hjälpt dem i gång med deras egen släktforskning genom att lära dem hur man söker i svenska arkiv. I Sverige har många släktforskare slutit upp och hjälpt amerikanerna att exempelvis söka i Arkiv Digital på plats, berättar Anna-Lena Hultman.

Följ touren

Hon förklarar att anledningen till att de lyckats dra så många amerikanska besökare är att SwedGen själva gör resor till USA där de släktforskar, träffar andra föreningar och knyter kontakter. De kallar sina turnéer för SwedGenTour.

Och den 23 september bär det av igen, denna gång till Madison, Wisconsin, Rock Island, Illinois och Lindsborg, Kansas.

Här kan du följa SwedGen Tour.