omslagwebbshf nr4 2016Snart landar Släkthistoriskt Forum nummer fyra i prenumeranternas brevlådor. Nytecknar du din prenumeration under helgen (till och med onsdagen 31 augusti) så hinner du få nästa nummer som kommer ut den 19 september.

Just nu får du Släktforskarens lilla faktabok på köpet när du nytecknar en prenumeration. Priset är blygsamma 250 kronor för en helårsprenumeration.

Här beställer du din prenumeration

Saknad till havs

Drömmar om frihet och äventyrsromantik lockade i forna tider ynglingar från arbetar- och bondfamiljer till havs. Men livet ombord var hårt och farligt. Sjukdomar, skeppsbrott och andra faror till havs gjorde att många aldrig återvände hem.

Många slukades av havet, andra hamnade i stället på villovägar och gav upphov till nya släkthistorier fjärran från våra skandinaviska hemmahamnar.

Gå på djupet i källorna och plocka fram fakta om släktens sjömanshistorier. Vill du till exempel ta reda på vad som hänt vid en förlisning, där en anfader varit med, får du reda på hur i nästa nummer av Släkthistoriskt Forum.

Vasaättlingarna - landets mäktigaste och kändistätaste släkt

Vad har Magnus Uggla, Kim Cesarion och Lasse Lönndahl gemensamt med Elisabeth Tarras-Wahlberg och drottning Elizabeth II? Kanske mer än vid första anblicken. Alla tillhör nämligen den kändistäta släkten efter Gustav Vasa.

Trots många stamförluster är den i dag enormt stor. Antalet dokumenterade släktmedlemmar är hittills omkring 230 000 inklusive makar och sambor, fördelade på 20 generationer. Närmare 75 procent är fortfarande i livet - kanske är du en av dem?

I det kommande numret av Släkthistoriskt Forum presenterar Per Andersson resultatet av 40 års forskning kring denna legendariska släkt. Missa inte det!

Tidningen för alla släktforskare

Det finns många anledningar till att prenumerera på Släkthistoriskt Forum - tidningen ger dig som släktforskar inspiration, tips och de senaste nyheterna från släktforskarvärlden.

Släkthistoriskt Forum ges ut av Sveriges Släktforskarförbund och eventuellt överskott från prenumerationerna går direkt tillbaka till förbundets verksamhet. Det innebär dessutom att priset kan hållas lågt - och att tidningen kan fokusera på fördjupning i stället för marknadsföring.