forelasare-annika sandenAnnika Sandén är ny bland föreläsarna som kommer till årets släktforskardagar i augusti. Hon är fil. doktor i Historia och är verksam vid Stockholms universitet och hon intresserar sig för människors levnadsvillkor, normer och vardag i 1500- och 1600-talets Sverige.

Hur kunde livet vara för en enskild person i Sverige på 1590-talet, är den huvudsakliga utgångspunkten för hennes nyutkomna bok "Missdådare: brott och människoöden i Sverige omkring 1600".

Det är också vad hennes föreläsning kommer att handla om – personer som begick hemska brott, som drack för mycket, som blev kära, som utnyttjade maktpositioner eller som mest oroade sig för barnen.

Föreläsning: Missdådare: brott och människoöden i Sverige omkring 1600

 

forelasare-martin dacklingMartin Dackling är har även han nyligen anslutit sig till föreläsarskaran. Han doktorerade 2013 i historia på avhandlingen "Släktgårdens uppkomst: jord och marknad i Skaraborg 1845-1945". Tvärtemot vad man vanligen föreställer sig tyder Martins resultat på att släktgården är en modern företeelse. Det är utgångspunkten för hans föreläsning som även kommer att bjuda på en kunnig översikt över de källmaterial som finns att tillgå för att forska om fastigheter och gårdar i historisk tid.

Föreläsning: Släktgårdar - en modern skapelse

Tidigare klara föreläsare

forelasare-christopher o reganBland de föreläsare som har varit bokade sedan en tid tillbaka hör Christopher O'Regan, som i över tjugofem år forskat i arkiv och privata samlingar för att komma 1700-talets människor nära.

Han är en omtyckt föredragshållare och stadsciceron och numera även välkänd från TV.

forelasare-eva kaijserEva Kaijser, journalist och författare, har tillsammans med kollegan Monika Björk skrivit boken "Svenska Hem" om vad som hände sedan med kvinnorna som slogs mot matsnusk och drömde om en ny rättvis värld. SVT-serien "Fröken Frimans krig" som sändes i julas bygger just på boken och under föreläsningen får vi veta mer om kvinnorna och kooperationen – som startades 1905 och som inom tio år hade fem butiker och över 3 000 medlemmar, bland andra Selma Lagerlöf, Ellen Key och Elin Wägner.

Fler föreläsningar

Andra föreläsare är bland andra Per-Erik Tell, om brasiliensvenskarna och andra argentinare, Berit Sande om Arkivcentrum Värmland, Birgitta Renström Linde om släkthistorien som inspirationskälla till litterär gestaltning. Jan Myhrvold föreläser om skogsfinsk invandring och Ulf Karlsson om att bli äldre utan att åldras.

Mer om föreläsarna på på www.sfd2014.se

Bilder fr. ovan: Annika Sandén, Martin Dackling, Christopher O'Regan och Eva Kaijser. Samtliga bilder är hämtade från www.sfd2014.se