Lola Albinson, som bor i Zinkgruvan, har turen att bli utsedd till Månadens Röttervän för november.

Det är bara turen som utser månadens Röttervän, men man måste ju vara med i Rötters Vänner och lämnat bidrag till utvecklingen av Rötter och alla dess databaser. Med Månadens Röttervän följer, som allt fler vet om, ett helt års läsning av den eminenta tidskriften Släkthistoriskt Forum. Det finns naturligtvis möjlighet att kunna läsa tidningen ändå, alla kan prenumerera.

Lola berättar att hon tidigare släktforskat intensivt, det är ju så himla roligt för att citera henne, men att hon just nu gör ett uppehåll. Under sitt forskande, som mest var inriktat på den egna familjen, Lola härstammar från Värmland, så har hon kommit ganska långt bak, men inga konstiga typer har hittats, det är mest fattigt folk med många barn, som syns i forskningen. Hon berättar att hon med god hjälp av släktforskarkollegor kommit ner till 1500-talet på vissa grenar.

En gren av släkten innehåller många smeder och där har dokumentation som kommer från en av förbundets föreningar, Föreningen för Smedsläktsforskning, varit till mycket stor hjälp. Att hjälpa varandra, att ge hjälp och att få hjälp är något som återkommer när jag talar med Lola. Detta är ju också en bärande tanke i Rötters Vänner, vi är många som hjälper till med en gåva, och eftersom vi är många så kan vi också åstadkomma stora saker, något som vi kommer att se inom kort, när den nya databasen Medborgarskapshandlingar blir åtkomlig för alla som är Rötters Vänner.