Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

Per-Åke Rheborg är december månads Röttervän!

December månads Röttervän heter Per/Åke Rheborg och bor i Gävle. Av en lyckans slump, berättar han när han får reda på varför Rötter ringer honom, så är han den andre i släkten som blivit utsedd till Månadens Röttervän under 2011, hans kusin Kerstin Sjödin, blev det i april...

Per/Åke är också han en av alla dessa släktforskare som åkte in i släktforskningen på ett bananskal. I hans fall kom en arbetskamrat i början på 1990-talet och frågade honom-för att det behövdes "påfyllning" i hans studiecirkel-så Per/Åke nappade eftersom han tyckte det lät intressant, och sen blev han fast.

Sedan gick allting med en väldig fart. På ett par månader så hade han kommit till "vägs ände" på farmors sida. En av anledningarna var att hans son som var bosatt i Dallas i Nordamerika råkade bli uppringd av en man där, i USA, som påstod att han var släkt, och som hade en släktutredning som var till stor hjälp i början. En utredning som ledde till släktens stora mysterium som handlar om varifrån den första Rheborg egentligen kom.

Mysteriet är alltså ännu inte löst, och ingen kan säga säkert var anfadern, kaptenen Carl Ulrik Rheborg, föddes. Södermanland, står det i vissa källor, och Södertorn (Södertörn) står det i andra. I en militärhistorisk bok anges Rheborg som oäkta son till majoren Carl Råbergh, och att man "vänt" på efternamnet för den utomäktenskapliga sonen.

"Så kanske någon som läser vad Rötter skriver känner igen figurerna, så att vi kan hitta födelseförsamlingen till slut..." avslutar Per/Åke.

Bönder på farfars sida, och bönder på moderns båda sidor, alla från de magra skogstrakterna kring Ytter/ och Överhogdal på gränsen mellan Härjedalen, Jämtland, Hälsingland och Ångermanland, består resten av släktträdet av, fast lite skogsfinnar finns det längst ut i grenarna också...

Per/Åke är syssling med komikern Johan Rheborg, ni vet, han med hakan på "Solsidan", och så finns det trådar som leder till Dag Hammarskjöld och Greta Garbo. Så det finns allt en hel del kvar att jobba med.

Till sist frågar Rötter Per/Åke om han kommer att delta i Släktforskardagarna, som arrangeras hemma i Gävle nästa år. "Ja, det ska bli intressant", svarar Per/Åke, "jag har varit på några sådana träffar, och det är extra roligt när det är här i Gävle."

Per/Åke valde boken "Fader Okänd" utöver den DVD-skiva som alla får som blir "Månadens Röttervän", nämligen "Släkthistoriskt Forum 1982-2010".


Varje månad blir någon av de många "Rötters Vänner" utsedd till Månadens Röttervän. Förutom en liten presentation i Rötter, erhåller pristagaren två fina priser från Sveriges Släktforskarförbund. Det ena priset är DVD-skivan "Släkthistoriskt Forum 1982-2010" som alltså innehåller 28 årgångar av förbundets tidskrift, plus fem årgångar av Genealogisk Ungdoms Tidskrift utkomna 1977/1981. Det andra priset består av ett valfritt ex av släktforkarförbundets egna handböcker.