Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

Härnösands trivialskolas matrikel för 1647-1800

Det är inte ofta en ny skolmatrikel från äldre tider blir publicerad, men när så sker mottas den med samma förväntan som ett nytt herdaminne. Det betyder att decenniers forskningsarbete äntligen burit frukt.

Viktor Örnbergpristagarna från 1998 Per och hans far Teo Sundin har nu slutfört ett arbete som pågått i över 30 år, nämligen utforskandet av alla elever i Härnösands trivialskola för åren 1647/1800. De över 5.000 eleverna har i möjligaste mån spårats såväl till deras ursprung som hur deras liv efter skolan utvecklades. Dessutom har Per lagt ut resultatet av deras idoga arbete fritt för nedladdning här: http://www.slaktergardar.psem.se/

En trivialskola motsvarar vår grundskola. Det är därför långt ifrån som alla fortsatte till en akademisk karriär. Många återvände hem till gården och blev sedan vanliga bönder eller torpare, men bara att de fick gå i skolan ger en ytterligare färg åt familjens biografi. Ofta hittar man nämndemän eller på annat sätt betrodda sockenbor som fäder, men det förekommer också att pojkarna (som det naturligtvis bara var fråga om på den tiden) växt upp i till synes fattiga förhållanden.

Som Per skriver på hemsidan är han naturligtvis tacksam för kompletteringar och rättelser till arbetet, som på så vis kan förbättras ytterligare.