April månads Röttervän heter Kristina Johansson och bor i Sigtuna, hon har släktforskat sedan hösten 2010 och bidrar med följande berättelse- som också är en efterlysning:

"Min pappa kommer från Torsåker i Gästrikland och vi var där på besök på sommaren och tittade på huset min pappa bodde i när han var liten. Jag blev plötsligt väldigt nyfiken på hur min pappa haft det som liten, hur hans släkt sett ut och vem hans pappa var som försvann när min pappa var liten. Jag gick med i en studiecirkel hösten 2010 och lärde mig hur man släktforskar. Jag släktforskade på min mammas släkt och det var väldigt intressant. Jag tyckte att det var en helt ny värld som öppnade sig. Jag använder "Svar" när jag släktforskar, men har ännu inte börjat lägga in släkten på något släktträd i datorn, så jag har allt på papper.

När jag visste hur man släktforskar började jag leta efter min riktiga farfar. Min pappa stod som oäkta när han föddes och där hans pappas namn skulle stå fanns bara ett streck. Min pappa fick ett fotografi av en granne när han var i 20/årsåldern och där fanns hans pappa med. Så min pappa har ett kort på sin pappa, men farfar hörde aldrig av sig så min pappa har aldrig träffat sin pappa. Min pappa frågade såklart sin mamma vem hans pappa var. Men farmor hade svårt att prata om det som varit. Hon blev lämnad ensam med ett barn som 19/åring och blev alltid mycket berörd och ledsen och började gråta när min pappa frågade om sin pappa.

Det vi vet är i alla fall att han skulle ha hetat Erik Nilsson och varit från Arbogatrakten. Vilket år han är född vet vi inte och heller inte i vilken församling han är född. Eftersom min pappa hamnade på barnhem när han var 9 år tillsammans med sin 7-årige bror så finns det en barnavårdsmannaskapsakt. Den har jag eftersänt från Hofors kommun. Men där stod ingenting annat än det min farmor sagt. Jag har försökt hitta barnmorskeboken, men inte fått tag på någon. Jag har letat i kyrkböckerna över Torsåker, i byarna Solberga och Wall, men inte hittat någon Erik Nilsson. Det vi vet om min farfar är att han var duktig på att snickra, att han arbetat i Wall tidigare och att han var kompis med min farmors bror. Farfar ska ha sett min pappa när han var liten, och försvunnit när min pappa var några månader upp till ett år. Han beställde en taxi till kl. 04 en morgon, åkte iväg, försvann och hörde aldrig av sig igen.

Min pappa heter Nils Erik Ingvar Johansson född 1927/08/13 i Torsåker i Gästrikland. Hans mamma hette Tyra Margareta Johansson född 1907/10/15 i Torsåker. De bodde i ett litet hus tillsammans med min pappas mormor och morfar på Rönningsbacken, Solberga, i Torsåker.

På fotografiet där de sitter runt bordet sitter min farfar som nummer två från vänster med skjorta, slips, väst och kavaj. Min pappa är mycket lik honom så det går inte att ta miste på att det är min farfar på kortet. I mitten sitter min farmors bror Erik Edvin Johansson född 1905.



Jag hoppas att någon kanske känner igen min farfar på kortet och vet vem han är eller att någon har något förslag på hur jag kan hitta honom. Om jag får tag på ett fotografi på någon som stämmer in med namn och ungefärlig ålder kan jag jämföra med kortet på min farfar."

Kristina valde naturligtvis boken Fader okänd utöver den DVD-skiva som alla får som blir "Månadens Röttervän", nämligen Släkthistoriskt Forum 1982-2010.
_____________________________________
Varje månad blir någon av de många "Rötters Vänner" utsedd till Månadens Röttervän. Förutom en liten presentation i Rötter, erhåller pristagaren två fina priser från Sveriges Släktforskarförbund. Det ena priset är DVD-skivan "Släkthistoriskt Forum 1982-2010" som alltså innehåller 28 årgångar av förbundets tidskrift, plus fem årgångar av Genealogisk Ungdoms Tidskrift utkomna 1977/1981. Det andra priset består av ett valfritt ex av släktforskarförbundets egna handböcker.